Böckerna om Puck

Serien om Puck har skapats av Annakarin Garhamn och böckerna ges ut av Bonnier Carlsen. I serien om Puck finns det två böcker hittills, nämligen Puck går till frisören och Puck flyger flygplan.

I Puck går till frisören är det dags för Puck att gå till frisören eftersom Pucks hår har blivit så långt att hen inte ser någonting. Att gå till frisören är ganska kul. Man får håret tvättat, man får välja frisyr i en stor bok, man får sitta still jättelänge och till sist kan man få håret färgat blått.

I Puck flyger flygplan ska Puck och mamma åka bort. Men innan de kan åka måste de visa passet, lägga väskorna på ett rullband och gå igenom säkerhetskontrollen. Sedan är det äntligen dags att kliva på flygplanet och börja åka högt uppe i luften.

Det här är två egentligen ganska klassiska böcker för barn som berättar vad som händer när man ska klippa håret respektive flyga flygplan. Liknande böcker har ju funnits i flera årtionden som berättar om hur det går till att besöka doktorn, sluta med blöja, börja gå på pottan, börja på dagis och så vidare. I det avseendet är det här ganska ordinära böcker, de är fyllda med fakta och information om hur dessa händelser går till, fast det presenteras på ett skönlitterärt och humoristiskt sätt, så det blir aldrig tråkigt, tvärtom. Det som däremot är nytt i dessa böcker är att Puck varken benämns som hon eller han, utan boken handlar helt enkelt bara om ett barn som heter Puck. Om Puck är en tjej eller kille är upp till läsaren att tolka. Om det nu ens är viktigt. Jag gillar också de detaljrika, humoristiska bilderna och själva berättarstilen. Mina barn uppskattade dessa böcker mycket. De finns bland annat att köpa hos Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här). Missa inte att en tredje bok i serien om Puck kommer ut nu i vår.