Bojan och ambulansen

Bojan och ambulansenI serien om Bojan finns många titlar nu. Bojan är en kille som gillar fordon av alla de slag och i böckerna möter han till exempel ett tåg, en traktor, en polisbil och en brandbil. Bojan och ambulansen är den senaste boken i serien. Där slår Bojan benet i en stol när han visar mamma hur långt han kan hoppa. Som tur är räcker det med att mamma tröstar. De behöver inte ringa efter någon ambulans. Men de börjar prata om ambulanser. Bojan frågar om mamma har kört en ambulans någon gång, och det har hon ju. Hon har kört nästan alla slags fordon och hon har till och med jobbat som ambulanssjuksköterska och vet allt om hur ambulansen funkar. En ambulans är till exempel extra lång för att man ska få plats med en bår där inuti. Den är också extra hög för att ambulanssjuksköterskan enklare ska kunna jobba inne i bilen. En del saker vet kanske de flesta om ambulanser, som att alla ambulanser är målade i grönt och gult. Men man får också lära sig nya saker, som inte ens jag som vuxen hade en aning om. Som att ambulanser har ett märke med en sexuddig stjärna och i stjärnan finns en stav med en orm – det är ett tecken för läkekonsten. Boken berättar också om sjukvårdsutrustningen som finns i ambulansen, som syrgasmasken och multifunktionsapparaten. Vi får se att det finns olika sorters ambulanser, även sådana som kan flyga i luften, åka på vattnet eller ta sig fram i fjällen. Vidare får vi läsa om larm, sirener, blåljus och radiosystemet RAKEL. Till slut är det dags att sova och mamma berättar då en historia som utspelade sig när hon var ambulanssjuksköterska och hjälpte en ryttare som ramlat av sin häst och brutit benet. Även hästen var skadad så mamma fick rycka in som djursjukvårdare och plåstra om hästen också. Bojan somnar med ett leende på läpparna och drömmer att han kör ambulans på utryckning.

Bojan och ambulansen är en berättelsebilderbok med faktainslag och jag tror att många barn uppskattar denna blandning mellan fiktiv berättelse och verkliga fakta. Många barn är ju dessutom fascinerade av blåljusfordon och de människor som jobbar i dessa verksamheter. Här får man som läsare en ordentlig inblick i vad dessa egentligen gör och hur det ser ut inne i en ambulans. Dels kan det vara spännande att ta del av. Men dels kan det också vara bra i ett förberedande syfte. Om olyckan är framme och barnet eller någon i dess omgivning behöver åka ambulans så vet hen vad som händer i en ambulans och hur det ser ut på insidan av en ambulans, vilket kan vara tryggt och en bra förberedelse. På så sätt är sådana här böcker väldigt bra, de är inte bara underhållande och spännande, utan ger dessutom läsaren ytterligare ett mervärde som kan vara bra inför framtiden. Boken är dessutom skriven på ett inspirerande och intressant sätt, men utan att faktainslagen tar över alltför mycket från berättelsen vilket ju annars lätt är en risk. Böckerna om Bojan är skrivna av Johan Anderblad som ju är en välkänd programledare från Bolibompa. Han har producerat många program om fordon för SVT och har full koll på sin målgrupp. Filippa Widlund står för illustrationerna som både är verklighetstrogna och samtidigt mysiga med mjuka, runda former och varma färger, vilket skänker extra trygghet trots att dessa hårda, kalla fordon annars brukar förknippas med olyckor och dramatik. Jag gillar också att böckerna har ett fint barn- och genusperspektiv samt att de passar för en bred målgrupp, inte bara fordonstokiga. Kombinationen mellan berättelse och fakta respektive mellan fordon, relationer och empati gör att böckerna passar alla. Sist men inte minst uppskattar jag verkligen berättarglädjen som Anderblad förmedlar. Det känns att han brinner för fordon, barn, läslust och kunskapsförmedling. Jag rekommenderar varmt Bojan och ambulansen likväl som de andra titlarna i serien till alla berättarälskande, kunskapstörstande och nyfikna barn i äldre förskoleåldern, ca 3-6 år.

Bojan och ambulansen är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.