Framtidsboken

Framtidsboken : robotar, virtuella världar och insekter till middagFramtidsboken är skriven av Måns Jonasson och Emily Ryan. Den handlar förstås om framtiden, precis som titeln skvallrar om. Författarna försöker sig på att gissa hur världen skulle kunna se ut år 2070. Allra först i boken får man som läsare själv möjlighet att fylla i hur gammal man skulle vara år 2070, vad man tror att man jobbar med då, hur många barn man har, vart man bor, vilken favoritmat man har och hur många robotar man tror att man har hemma. Därefter tar författarnas gissningar vid. I boken försöker de förutspå vilken teknik som kommer att utvecklas och vilka uppfinningar som blir populära. De tar avstamp i allt det som är spännande och nytt idag. Ett avsnitt handlar till exempel om transporter, hur man kommer att förflytta sig mellan platser i framtiden. Om teleportering, hyperloop, smarta bilar och rymdresor. Ett annat avsnitt handlar om det vi kommer att äta i framtiden. Att forskare menar att insekter är framtidens mat och att det troligen kommer att finnas helt nya frukter och grönsaker i affären då. Det finns också avsnitt som handlar om superkrafter, robotar, virtual reality, nanoteknik, drönare, e-böcker och mycket annat.

Boken har ett läsvänligt format där löpande faktatext varvas med små faktarutor, förtydligande och förstärkande illustrationer blandas med roliga seriestrippar och underhållande bilder. Man kan bläddra i boken, läsa ett avsnitt här och var som lockar till läsning just då, fascineras av bilderna och utifrån texten fritt börja spåna på vad man själv tror om framtiden. Jag tror att bokens snygga layout, spännande tema och lockande omslag gör att många hittar till boken och det tycker jag är bra, för det här är en bok som jag tror tilltalar många läsare i en bred målgrupp. Framtiden berör ju oss alla. Och eftersom vi ju faktiskt inte vet så mycket om framtiden utan bara kan spekulera, så är det också ett spännande ämne. Det här är en bok för läsare från 6 år att läsa själv, men boken skulle också funka att läsa tillsammans som kvällsläsning eller i en klass med tillhörande diskussioner efteråt. I undervisningen kan man dessutom jobba ännu mer med de olika temana som boken innehåller.

Framtidsboken är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.