Bokbloggsjerka 20-23 februari

Förra veckan var det ingen Bokbloggsjerka. Nu när jerkan är tillbaka berättar Annika att hennes värk sätter käppar i hjulet för henne och därför blir det inte så mycket bloggat som hon skulle vilja. Därför skriver hon:

Hittills har jag inte kommit på något som skulle hjälpa mig på vägen och därför skulle jag vilja ta del av era bästa tips. Det vill säga var (och hur) författar du dina inlägg?

Egentligen är jag inte rätt person att svara på detta, eftersom jag själv har haft ett par långa bloggpauser i samband med två väldigt jobbiga händelser i mitt privatliv som kom tätt inpå varandra. Det började med att min minsta dotter föddes livlös efter att ha haft syrebrist i magen och hon låg därför inne på sjukhuset länge i respirator. Därefter hamnade jag i en vårdnadstvist och efter det var vi tvungna att flytta på grund av en hotbild. På grund av allt som hänt under detta år så hamnade jag i en utbrändhet samtidigt som jag hade tre små barn att ta hand om på heltid. Så bloggen fick helt enkelt ligga och vila, även om jag ofta tänkte på den och önskade att jag hade haft tid med den.

Så jag har förståelse för att bloggandet kan gå upp och ner i samband med vad som händer i privatlivet. Svackor får nog alla, kanske i samband med att det är mycket på jobbet eller att barnen är sjuka. Det som jag tycker hjälper mig då är förinställda inlägg. När jag bloggar så skriver jag helst flera inlägg i taget som jag sedan schemalägger, för när jag väl sätter mig och recenserar böcker så kan jag lika gärna skriva om flera stycken på samma gång. Regelbundna inlägg är en annan favorit, dit bland annat Bokbloggsjerkan hör. Sådana inlägg är trevliga att läsa, men de kräver inte lika mycket ansträngning att skriva så som bokrecensionerna. Listor är en annan favorit, liksom temaspecialer. Sådant gör bloggandet roligare och det blir lite annorlunda än att bara recensera böcker.

Jag försöker tänka på att variera vilka böcker jag skriver om, blanda barn- och vuxenböcker. Även om det på sistone mest har varit barnböcker jag läst (för barnen), bara för att jag inte har haft tillräckligt med ork och fokus på att läsa vuxenböcker just nu. Jag siktar också på ett inlägg om dagen, även om det inte alltid blir så. Just nu är det mest bokrecensioner på min blogg, men jag har en ambition att fylla på med annat som handlar om böcker och läsning, så det blir en ännu bättre variation. Jag skulle också vilja fota mer själv till bloggen.

Jag sitter i stort sett alltid vid mitt skrivbord i mitt arbetsrum och skriver på min laptop. Har aldrig bloggat via mobilen, men kanske ska jag testa det, då kanske det blir enklare att skriva inlägg? Eller åtminstone utkast till inlägg. Jag funderar också på att införskaffa en anteckningsbok där jag kan samla idéer så jag har dem på ett och samma ställe. Och så jag får ner dem på papper istället för att ha dem i huvudet tills jag glömt dem 🙂 Jag har i alla fall bra ordning på mina böcker. Orecenserade böcker på ett ställe i bokhyllan och olästa böcker på en annan plats. Så där får de vänta tills jag har tid för dem. Det underlättar att slippa se dem mitt framför sig när man befinner sig i en bloggpaus.

Jag kommer att läsa allas inlägg i denna bokbloggsjerka med stort intresse, för det är otroligt intressanta frågor och jag läser gärna mer om hur alla tänker om sitt bloggande. Jag skulle också behöva bättre rutiner när det gäller mitt bloggande, så jag kommer också att ta till mig andra bloggares tips. En sak som jag tycker att jag kan vara dålig på är att det ibland kan gå för långt emellan det att jag läser en bok tills det att jag skriver om den. Även om jag fortfarande kommer ihåg vad den handlar om i stora drag och vad jag tyckte om boken så hinner jag ändå glömma viktiga detaljer som jag skulle vilja skriva om. Därför skulle jag vilja bli bättre på att anteckna antingen medan jag läser eller direkt efter att jag läst ut boken, så jag har lite stödord, anteckningar eller ett utkast, även om jag inte skriver hela blogginlägget på en gång. Jag skulle också behöva skapa någon slags grundplanering eller grundstruktur, så jag har något att planera resten av bloggandet efter.

4 thoughts on “Bokbloggsjerka 20-23 februari

  1. Ibland dröjer det ganska länge innan jag skriver om en bok jag läst, de inläggen tar ganska mycket energi. Tack och lov så har jag lite anteckningar om vad jag reagerat på, de skriver jag antingen medan jag läser eller precis när jag ska lägga ifrån mig boken. Det beror lite på hur spännande det är 🙂

  2. Känner igen det där med att det kan gå (för) lång tid från det att jag läst en bok tills att jag skriver om den. Ibland går det så lång tid att jag inte har någon lust att skriva om en del böcker. I början skrev jag anteckningar i ett häfte under tiden och/eller efter att jag läst men det blev för många häften och istället började jag göra anteckningar i ett sparat utkast på bloggen, för annars finns risken att jag hinner glömma vad jag vill säga om boken. 😉

Comments are closed.