Färger

För några år sedan kom en bok som hette just En bok av Hervé Tullet. Den var banbrytande på många sätt eftersom den gjorde barnet delaktigt vid läsningen. Nu har samma författare kommit med en ny bok som heter Färger. Den bygger på samma koncept som En bok och jag tror att den här boken kommer att bli lika omtyckt av barnen.

fargerFärger handlar alltså om de olika färgerna och om vad som händer om man blandar olika färger med varandra. Den uppmanar också till att experimentera med färger på egen hand. Ett lekfullt och pedagogiskt sätt att lära sig färglära. Fram med fler sådana här böcker!

Boken vänder sig till de yngre barnen, samtidigt som den egentligen inte är så åldersbunden. Boken är lite för lång för de yngsta barnen som kanske inte håller upp koncentrationen tillräckligt länge. Men de äldre barnen genomskådar nog konceptet lite, så jag tror att det rätta nog ändå är att låta boken växa med de yngre barnen. Förutom att lära sig färger kan man jobba med många andra saker i boken, som att lära sig räkna, lära sig höger och vänster och så vidare. Tänk att jobba med Färger i en barngrupp, vad mycket roligt man skulle kunna hitta på med barnen.

Man tröttnar inte på boken i första taget. Det här är en bok som väcker intresset för färg och form. Så nära målning man kan komma utan att måla själv. Jag såg att den såldes i paket tillsammans med färgkritor på Barnens bokklubb – ett genialt grepp, för målarglädjen lär väckas av den här boken. En nackdel med boken är dock att det är tunna sidor och inte tjocka kartongsidor i den, de tunna sidorna gör att den inte är så hållbar för många omläsningar för de mindre barnen…