Ska vi va?

Vänskap är inte alltid okomplicerat, inte ens för de minsta barnen. Detta tar Pija Lindenbaum fasta på i sin nya bilderbok Ska vi va?

ska-vi-vaBoken handlar om Berit som alltid är ute och leker. Hon är en sådan som har sand i pannan och galonbyxor fastän det inte regnar. Hon är en sådan som alltid vill va (=leka med kompisar). Idag vill hon leka med Flisan. Så hon knackar på och frågar ”Ska vi va?”. Men Flisan vill inte, hon vill vara ifred och klippa med sin nya sax. Då släpper mamma in Berit från andra sidan av huset. Flisan blir liksom aldrig fri från Berit. Men nästa dag, då är inte Flisan längre sugen på att pyssla. Hennes sax ser så tråkig ut och egentligen vill hon gå ut och leka. Där står ju Berit. ”Ska vi va?” frågar Flisan och ett rollbyte sker. Man kan tro att Berit nu ska säga ”Jaså, duger det nu” men det gör hon inte, utan hon sväljer sin stolthet, om hon nu ens har haft någon. Beundransvärt.

Jag tror att de flesta någon gång känner som Flisan, att man är nöjd bara med att vara hemma och pyssla på egen hand, i sin ensamhet. Kanske inte minst i dagens stressiga samhälle med stora klasser och barngrupper, mycket aktiviteter och den stress som tekniken ger. Men alla kanske inte känner att det är okej att ibland säga nej till en kompis. Därför är det bra att boken visar att det visst är okej. Samtidigt bör man förstås tänka på hur man säger och visar det för sin kompis så att man inte sårar. Och där är den här boken perfekt att ha som inledning på ett sådant samtalsämne.

Värt att tänka på är ju också att boken skildrar det hela ur två olika perspektiv, nämligen både Flisans och Berits. På så sätt skapar boken igenkänning hos ännu fler än om bara den ena huvudpersonen kommit till tals. Ett stort plus är också att bokens text och bilder hänger ihop väldigt bra, vilket kanske inte heller är så konstigt eftersom det är Pija Lindenbaum som både har skrivit och illustrerat. Boken utges av Rabén & Sjögren.