Bokslukarklubben

Tidigare har jag skrivit om Berätta för mig, som är en kortlek för skrivande människor, där det är tänkt att man ska dra ett kort och skriva utifrån det tema som står på kortet. Meningen är att det ska ge inspiration och att man ska utmanas i sitt skrivande. Kortleken ingår i en serie som kallas för Kreativa utmaningar i kortleksformat.

bokslukarklubben-for-alla-unga-bokalskareNu har det kommit ut en ny kortlek i serien. Den heter Bokslukarklubben – för alla unga bokälskare och vänder sig till barn mellan 9-12 år ungefär. Här är tanken att man ska uppmanas att berätta om och fundera kring sina läsupplevelser. På korten finns diskussionsförslag, lästips och frågor som skapar eftertanke kring läsning och böcker.

92529.jpg.resizeDet finns lite enklare frågor som Vilken är den läskigaste bok du läst? Har du läst någon bok som utspelar sig där du bor? Har du läst någon bok om kärlek? Men det finns också lite mer svåra frågor, som Vad skulle hända om människor slutar läsa böcker? Blir man en bättre människa av att läsa? Hur känns det är man läser en bok som inte bara gör en glad?

92528.jpg.resizeMan kan ställa frågorna till sig själv för att få en mer givande läsupplevelse. Men man kan också jobba med frågorna i skolan, i boksamtal och i bokcirklar. Även om frågorna i första hand vänder sig till 9-12 så tycker jag att de kan användas till en betydligt bredare målgrupp, till och med till vuxna som vill reflektera över sitt läsande och böckerna man läser. Jag tror att detta kan vara en guldgruva för lärare och bibliotekarier! Rekommenderas varmt!!

Bokslukarklubben utges av Lo Söllgårds förlag. Kortleken finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.