Monsterkatten

monsterkattenDen första boken om lilla och stora Monster har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samt kommit fyra i Bokjuryn. Sedan dess har det kommit många böcker om de charmiga monstren och nu är bok nummer åtta i serien här. Den heter Monsterkatten.

Lilla monster har fått en kattunge som är mjuk, söt och gosig. Lilla monster vill vara med den hela tiden och det blir förstås Stora monster svartsjuk över. Men också avundsjuk – alla andra har ju keldjur utom Stora monster. Plötsligt en dag är Lilla monsters katt försvunnen. De letar överallt, men ingen har sett kattungen och Stora monster är alldeles tyst. Vad är det som har hänt egentligen?

Det är inte konstigt att böckerna om lilla och stora monster har blivit oerhört populära. Böckerna tar upp känslor och bekräftar dem utan pekpinnar. Läsaren får se att ens känslor tas på allvar, oavsett om man är stor eller liten. Böckerna har också ett häftigt berättartekniskt grepp, med formgivning och illustrationer som förstärker känslorna och berättelsen.

Monsterkatten är utgiven av Kabusa böcker. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.