Dagens julklappstips – Julklappstjuven

julklappstjuvenAnna Janssons vuxendeckare om polisen Maria Wern som utspelar sig på Gotland är mäkta populära bland alla som tycker om kriminalhistorier. Även jag har läst samtliga av hennes böcker. Visste ni att hon även skriver deckare för barn? De har anknytning till vuxendeckarna på så sätt att huvudpersonen i barndeckarna är Marias son Emil Wern. Emil går i sin mammas fotspår för han är minsann detektiv och driver en alldeles egen detektivbyrå med sina kompisar.

Den nyaste boken i serien om Emil Wern heter Julklappstjuven och den passar alldeles perfekt att läsa nu i juletider. Det är därför en perfekt julklappsbok till barn i lågstadieåldern, cirka 6-9 år. När boken börjar utspela sig är det strax före julafton och Emil börjar få en varm julkänsla i magen. Men snart störs julefriden. Polisen har fått in flera anmälningar från ledsna familjer. Det är nämligen en tjuv som smyger sig in hos folk utklädd till tomte och han stjäl familjernas julklappar. Några av Emils klasskompisar blir utsatta och när även grannens altandörr hittas uppbruten tar Emil saken i sina egna händer. Han och hans kompisar i detektivbyrån tar sig an fallet och det dröjer inte länge förrän de har löst fallet. Dags för julefriden att komma tillbaka. Slutet gott, allting gott.

Det finns många böcker i serien om Emil Werns detektivbyrå. Tidigare har jag skrivit om Klasskassan och Silverskatten. Jag har även läst Lillebror försvunnen och Piratens ö. Dessa tänkte jag skriva om imorgon. Men förutom dessa böcker finns det många, många fler titlar (12 stycken tror jag). Även en pysselbok finns i serien. Så om man vill ha en bok i en serie där det finns många titlar att välja bland så är det här en bra julklappsbok. Likaså om man söker en spännande sträckläsarbok för barn mellan 6-9 år. Boken är lättläst och passar bra att läsa själv, men fungerar lika bra som högläsningsbok.