De vackraste idioterna i världen

De vackraste idioterna i världenAtt bli kär i en idiot är inte smart. Och Marit är smart. Även om hon hatar sin mammas feministföreläsningar så lyssnar hon på dem, och hon skulle aldrig kunna bli ihop med en kille som Frank. En kille som gett öknamn åt tjejer och som sårat Marits bästa vän. Att välja Frank skulle vara ett svek mot så många. Han passar inte in i hennes värld, inte hemma och inte hos hennes vänner där han redan har satt djupa spår. Fast vad gör man när någon är som ett virus som man dras till och inte kan hålla sig ifrån?

De vackraste idioterna i världen är en ungdomsroman av Anette Eggert som handlar om kärlek, vänskap och feminism. Marit är en grubblande person som ibland är lite för förnuftig för sitt eget bästa. Men det är lätt att känna igen sig i hennes inre monologer och funderingar. Det är en fin skildring av vänskap, jag hade älskat att ha såna vänner som Marit när jag själv växte upp. Marits föräldrar är också fina, även om Marit är orolig över om pappan ska stanna kvar eller inte. Jag gillar det feministtänk som genomsyrar boken, det är så viktigt att belysa detta och jag hoppas därför att boken blir läst både av tjejer och killar. För tyvärr är det ju så att vi tjejer redan har koll på ojämlikheten.

På förlaget Opals hemsida finns en lärarhandledning, och jag tror faktiskt att det här skulle vara en intressant bok att läsa och diskutera i skolan, just för att den innehåller lite av varje, både kärlek, vänskap, skola, fester och tonårsliv, men också andra viktiga, brännande och angelägna frågor som är intressanta och viktiga att diskutera. Boken passar högstadiet och de första årskurserna i gymnasiet.