Deckarveckan avslutas med två riktiga klassiker!

29657601_o_1.jpg  29660982_o_3.jpg

De böcker jag har presenterat här under Deckarveckan är nya barndeckare som alla är riktigt bra och spännande. Nu är det söndag och sista dagen på Deckarveckan. Därför vill jag avsluta med två riktiga klassiker bland barndeckare – Mästerdetektiven Blomkvist och Ture Sventon!

Böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist är skrivna av Astrid Lindgren. Det finns tre böcker i serien: Mästerdetektiven Blomkvist; Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt samt Kalle Blomkvist och Rasmus. Kalle Blomvist är 13 år och lever i en idyllisk småstad i närheten av vännerna Anders och Eva-Lotta. Kalle drömmer om att bli privatdetektiv och ser mystiska saker överallt. Men ibland har han tur – eller otur – och råkar hamna i riktiga äventyr. – Ett farligt yrke, detektivyrket, säger mästerdetektiven då. Den första boken utkom redan 1946, men har tryckts i otaliga utgåvor sedan dess. Böckerna har även filmatiserats flera gånger, senast 1997. De passar mellanåldern, men också ungdomar som vill ha spännande och lättlästa böcker – från 10 år och uppåt.

Böckerna om Ture Sventon är skrivna av Åke Holmgren. Serien består av nio böcker och den första boken heter helt enkelt Ture Sventon, privatdetektiv. Böckerna är välkända och det som är mest utmärkande för Ture Sventon är att han läspar – han heter egentligen Sture Svensson, men det kan han inte uttala. Ture Sventon gillar också semlor, eller temlor som han säger. Den första boken utkom 1948 och böckerna har tryckts i många nya utgåvor sedan dess. De har även filmatiserats och dessutom gått som julkalender. Böckerna om Ture Sventon är lättlästa och mycket roliga! De har också fina illustrationer. Böckerna passar lite yngre barn, kanske 8-12 år.