Den blå traktorn

den-bla-traktornDen blå traktorn är en bilderbok om en traktor. Men mest är det en bilderbok om Olle, vars mamma sitter i fängelse. På lördagarna åker han för att hälsa på henne. Men han vill inte alltid göra det. När han åker dit så pratar mamma och pappa mycket, om det som händer, därute, och därinne. Ibland finns det andra barn där också som hälsar på sina föräldrar och då kan Olle leka med dem. Ibland pratar han med vakterna. I skolan har de slutat fråga. Det var jobbigt i början. Innan alla visste. I början var Olle också arg på mamma, och på det som hon gjorde. Snart ska mamma få komma hem på permis och det kommer att kännas lite konstigt tycker Olle. För sen måste ju mamma tillbaka. När han och pappa åker bil till fängelset för att hälsa på mamma åker de ofta förbi ett ställe med en blå traktor. Ibland, när Olle har svårt att sova så tänker han på att han sitter i traktorn, att det är hans alldeles egna plats.

Den blå traktorn är en annorlunda bilderbok. Det finns inget tydligt händelseförlopp. Det händer inget spännande  äventyr och det byggs inte upp någon förväntan över vad som ska komma sedan. Tvärtom så är detta en finstämd berättelse om en pojke som har världens bästa pappa och en mamma som sitter i fängelse. Inga större värderingar, utan det är bara självklart att det är så hans familj ser ut. Mamma har fortfarande ett år kvar på sitt fängelsestraff och ett år är en väldigt lång tid om man är en pojke på sju år. Man förstår att Olle har mycket att tänka på och grubbla över, och att han ibland skulle vilja släppa allt och komma till en alldeles egen lugn plats. Det här är en jättefin berättelse som inte kan låta bli att beröra, och som handlar om barns erfarenheter av något som man sällan brukar prata om.

Boken är skriven av Joar Tiberg, illustrerad av Anna-Clara Tidholm, utgiven av Alfabeta bokförlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.