Den dagen

den-dagenNär svartvita flugsnappare kommer till Sverige i maj varje år letar de reda på någonstans att bo och där flyttar de in, oavsett om andra fåglar redan bor där. I Den dagen, skriven av Viveca Sjögren (Kabusa böcker) använder sig författaren av detta exempel för att beskriva en flyktingtillvaro.

Boken handlar om en fågelfamilj som blir utkörda ur sitt bo av de svartvita. Det blir en svår flykt. Pappan var inte hemma när de svartvita kom. Fågelungarna är för små för att flyga så de får gå. Längs vägen förlorar de minsta lillasystern. I slutet finns det hopp, fågelungarna har lärt sig flyga och de flyr till Ettannatland.

Även om berättelsen handlar om fåglar kan man hela tiden dra paralleller till livet som flykting, såväl konkreta händelser som känslor. Texten är enkel, men rymmer ändå många bottnar. Bilderna är också väldigt enkla, stillsamma med milda färger.

One thought on “Den dagen

  1. Vi lånade den på biblioteket för sonen som är 3,5 år tyckte om bilderna i den. Men texten var nog för svår. Jag tyckte om boken, sorglig, den passar nog invandrarbarn som varit med om krig, kanske kan den bli en hjälp att förstå vad som hänt.

Comments are closed.