Det brinner i mitt huvud

Daniel vantrivs både i skolan och med sig själv. Han har svårt att koncentrera sig och hamnar alldeles för ofta i bråk. Det känns som om det brinner i hans huvud. Nu ska han utredas för adhd. Han ser inte fram emot utredningen, han är rädd för att få en diagnos, men som tur är så lär han känna två personer som kommer att få stor betydelse för honom. Dels Emma med det röda håret som har en bror som har aspbergers och dels cirkusintresserade Catrine som bär på en mörk hemlighet.

Jag tror att det här måste vara den allra första ungdomsboken som jag läser om adhd. Nu har jag förvisso inte sökt aktivt efter sådana böcker, men jag tycker att det är superbra att det finns böcker där adhd tas upp på detta sätt. Fokus i boken är Daniel, inte hans funktionshinder. Det är en mycket bra skildring av adhd och hur det påverkar en som person. Boken är lättläst och passar jättebra för högstadieelever som själva har adhd eller liknande problematik, eller som inte har det men som vill veta mer om det, eller som bara vill läsa en bra, lättläst berättelse om en tonårskille. Det brinner i mitt huvud är skriven av Camilla Lagerqvist och utgiven av Tiden förlag.