Det kommer en grävling

Det kommer en grävlingSå länge Abbe kan minnas har han önskat sig ett husdjur. Helst vill han ha en hund, men hans pappa är rädd för hundar, så det går inte. Faktiskt så känner bara Abbe en enda som har husdjur och det är farfar. Han har nämligen en grävling under huset. En grävling, tänker Abbe, en grävling skulle man ha… Och så flyttar grävlingen in. Det är spännande. Grävlingen är nyfiken och vill leka mest hela tiden. Har Abbe hittat det perfekta husdjuret? Nja, det visar sig att det nog inte är så enkelt att ha en grävling som husdjur trots allt.

Det kommer en grävling är den första boken i en ny serie som heter Abbes vilda husdjur. Förlaget skriver att i kommande böcker möter vi bland annat en älg, en bäver och en fjällämmel. Vad har de gemensamt tror du? Jo, att de är helt hopplösa som husdjur!

Det här är en bilderboksberättelse med inslag av faktabok. Man får lära sig fascinerande, roliga och intressanta fakta om grävlingar. Det finns ett helt faktauppslag mitt i berättelsen och dessutom avslutas boken med spännande fakta. Kul är det också med inslaget där det står ”Passar grävlingen som husdjur” med en ruta för ja och en ruta för nej. Boken är dock inte bara lärorik, den är också underhållande och väldigt rolig. Det är kul att ta del av hur Abbe får det med en grävling som husdjur. Illustrationerna är myllrande, detaljrika och finurliga. De varierar mellan att vara i små rutor och att breda ut sig över en hel sida. Variationen i bildstorlek skapar ännu mera liv i berättelsen. Texten är lättläst och kortfattad, men ändå förvånansvärt fartfylld och humoristisk. Jag gillar den här boken och ser fram att läsa om fler djur i Abbes liv.

Det kommer en grävling är skriven av Lisa Ragvals, illustrerad av Anna-Karin Garhamn och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.