Har du ingen humor

Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhetHar du ingen humor? Det är ett klassiskt uttalande när någon ifrågasätter något som är kränkande, taskigt eller fördomsfullt. Men det är också namnet på en liten, men ack så viktig bok. Den är så liten att man lätt kan ha med sig den i fickan eller väskan. Den kan därför läsas vart som helst, tyst på bussen, i tåget eller i ett väntrum, eller högt i klassrummet, fikarummet eller på släktmiddagen. Och det är just så boken kan användas. Det finns nämligen massor att diskutera i boken och den innehåller många viktiga ögonöppnare.

Boken är en samling av ett antal instagraminlägg som författaren har skrivit och som väl sammanfattar var Katarina Wennstam står när det gäller kampen för jämställdhet. För den som inte vet är Katarina Wennstam känd för att ta upp feministiska strider och stå upp för tjejer och kvinnor. Hon har under tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor och många gånger belyst kvinnors utsatthet, först som kriminalreporter och senare som föreläsare och författare till såväl romaner som fackböcker. Har du ingen humor vänder sig till unga vuxna, men fungerar bra för en bred åldersgrupp, även tonåringar och vuxna. Boken har ett lättillgängligt format i och med att den bygger på korta välformulerade instagraminlägg. Man kan läsa ett inlägg här och var, de behöver inte läsas i ordning. Intill vissa av inläggen finns också kommentarer med, kommentarer som författaren fått när inläggen ursprungligen publicerades på Instagram. De fördjupar ofta diskussionen och tillför ofta ytterligare aspekter, vilket berikar läsningen. Det finns också plats för egna anteckningar i slutet av varje kapitel.

Trots att boken är tunn är den indelad i fyra kapitel eller avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Som ni ser handlar alltså detta om feminism, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det handlar om hur folk uttrycker sig, unkna värderingar, föreställningar om hur killar och tjejer förväntas vara och mycket annat. Författaren vrider och vänder på begrepp som pojkstreck, horunge, ballar av stål, stulen flickvän och kärringstopp. Vad innebär det egentligen att de ord och begrepp vi använder oss med  i vardagen är laddade med föreställningar och fördomar? Vad innebär det när man säger ”stora grabbar gråter inte”, ”har du ingen humor” eller ”Sverige är världens mest jämställda land”. Vad händer när såna uttryck blir sanningar? Hur skildras våldtäkt på film? Sista avsnittet handlar om Katarina själv, vad som fick henne att bli feminist, hennes programförklaring, hennes tio-i-topp-lista över feministiska frågor.

Har du ingen humor är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Har du ingen humor

Comments are closed.