Dödslistan

DödslistanAnna Janssons böcker om Maria Wern firar i år tjugoårsjubileum. Den senaste boken i serien, som nu består av hela 21 titlar, heter Dödslistan. Den handlar om Agnes som är 20 år och som har utsatts för övergrepp ända sedan hon var 12 år gammal. Hon söker sig till en stödgrupp på nätet, Ullsaxen. Gruppen har bildats av en barnmorska som försöker hjälpa våldtäktsdrabbade kvinnor att säkra bevis och ge kvinnorna mod att anmäla till polisen. Men någon som kallar sig för Erinya tar lagen i egna händer…

Den här gången handlar det alltså om ett av mina hjärteämnen, våld mot kvinnor och våldtäkter. Jag har själv varit utsatt och är engagerad i kvinnojouren, därför välkomnar jag att dessa ämnen uppmärksammas. Jag förespråkar dock inte att man tar lagen i egna händer så som Erinya gör i boken, även om jag förstår att det är frustrerande att Sveriges rättssystem inte räcker ända fram vid denna typ av brott. I boken hänvisas till Brottsförebyggande rådets dystra statistik:

Bara en av tio av de som anklagas för våldtäkt – och som anmäls – får stå till svars i en domstol, där de antingen frias eller fälls. 98 procent av dem är män. 6715 anmälningar om våldtäkt gav år 2016 endast 142 fällande domar. Det är ungefär 1 på 50, bara 2 procent av dem som anmäls. Och sedan har vi alla de gånger som ingen anmälan görs.

Så det ämne som Anna Jansson har valt att ta upp i Dödslistan är minst sagt angeläget och ständigt aktuellt. Böckerna om Maria Wern håller en lite ojämn kvalitet tycker jag, men denna bok var en av de bättre. Det är en bra blandning mellan deckargåtan och polisernas privatliv. Det är fina miljöskildringar från Gotland. Boken är lättläst, spännande med högt tempo och ett driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig den. Nackdelen är att det känns som att författaren håller en viss distans till ämnet, kanske för att det skulle ha blivit för tungt annars, men det gör också att jag inte känner mig så berörd som jag kanske annars skulle ha blivit. Självklart kommer jag dock att fortsätta läsa den här serien – hur skulle jag kunna göra annat med tanke på cliffhangern i slutet – och jag ser därför fram emot bok nummer 22.

Dödslistan är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.