Hur ser man djur

Hur ser man djur? : en upptäckarbok för nyfiknaBjörn Bergenholtz har tidigare skrivit de fina barnfaktaböckerna i serien Känn igen 25 som också förra året kom samlade i en samlingsvolym med namnet Känn igen 250. I dessa böcker presenteras ett urval av fåglar, träd, svampar, bär, småkryp, fåglar och däggdjur.

Nu har han skrivit en ny bok, Hur ser man djur. Den boken har ett lite annorlunda fokus. Istället för att presentera olika djur så fokuserar han här på hur man bär sig åt för att hitta djuren. När hör man en uggla? Var ser man en räv? Hur hittar man en fladdermus eller en groda? Här får man läsa vart man kan se olika djur, men också få tips på saker man kan göra i naturen och hur man kan uppleva naturen. Man får lära sig till exempel hur man bygger en småkrypsfälla, gör lockbeten åt fjärilarna, håvar smådjur vid vattnet, bygger en vattenkikare eller åker på däggdjurssafari. Längst bak i boken finns en checklista där man kan kryssa för vad man gjort på sina utflykter i naturen.

Hur ser man djur är en upptäckarbok för nyfikna barn från tre år och uppåt. Kanske är det för mycket text för de yngsta barnen att lyssna till – faktaavsnitten passar kanske bättre för lågstadieåldern, men tipsen på vad man kan göra i naturen passar alla åldrar. Jag gillar bokens annorlunda fokus och jag tror att många djur- och naturälskare kommer att uppskatta boken.

Hur ser man djur är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.