Barnens första bok och Mina första rim och ramsor

Häromdagen kom ett guldglänsande paket från En bok för alla. Det innehåll två av deras nyutgivna böcker: Barnens första bok och Mina första rim och ramsor.

Barnens första bok är en klassiker som utkom för första gången redan 1989 och nu efter mer än 1,3 miljoner sålda exemplar fyller boken 30 år. Detta firas med att förlaget ger ut den som utökad utgåva i större format. Den är utökad med massor av fina bilder, roliga texter och spännande, finurliga saker att titta och peka på. Omslaget har exklusiv linnekänsla och titeln är satt med kopparglimmande bokstäver, vilket gör boken perfekt som en lyxig presentbok. Varför inte som present till nyfödda eller som dopgåva?

Boken innehåller sagor, sånger och ramsor, men också massor av bilder. Här samlas både nytt och gammalt. Ro ro barnet och Rida rida ranka varvas med Knacka på och Max potta. Ludde och Mollan finns här liksom förskolan Ärtan. Imse vimse spindel och Krakel Spektakel. Pippi Långstrump, Alfons Åberg och Prinsessan på ärten. Vaggvisor, räkneramsor, julsånger och fingerramsor får ta plats bland de längre berättelserna och sagorna. Här finns texter och bilder att ta del av, välja mellan, skratta åt, rysa inför, fälla en tår över, visa för någon vän, kamrat, kompis eller till och med lära sig utantill om man tycker det är roligt.

Mina första rim och ramsor är en mindre bok i pekboksformat med fokus på just ramsor. De är indelade i fyra avsnitt: skötbordsramsor, fingerramsor, tåramsor och knäramsor och här finns framförallt gamla välkända favoriter som Spring efter vatten, Baka baka liten kaka, En liten ärta och Rida rida ranka, men också några lite nyare eller mer okända ramsor, som Stora klockor låter och Fem små apor hoppade i sängen. Varje ramsa har fått sitt eget uppslag och på varje uppslag finns illustrationer från några av våra mest älskade barnboksillustratörer. Rörelser till ramsorna finns också med, så här är en riktig guldgruva för den som nyss fått barn eller som jobbar med barn och behöver ha alla ramsor samlade. Jag som bibliotekarie kommer att använda denna när vi kommer att ha bebishäng för de minsta barnen på bibblan. Men den är också perfekt för nyblivna föräldrar som behöver friska upp minnet från sin egen barndom. En fin presentbok också.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).