Doggy Monday

Doggy Monday (häftad)Maria Sveland är kanske mest känd för att ha skrivit Bitterfittan, men hon har skrivit en hel del annat också. Novellen Doggy Monday till exempel. Den handlar om Rigmor som kanske kan beskrivas som en bitterfitta. Arga tanten kallas hon också av ungarna på gården. Fast egentligen är Rigmor en kvinna som drömmer om och längtar efter närhet och ett socialt sammanhang. Rigmor är en riktig klippa på jobbet. Hon sköter sitt jobb perfekt, betar av större högar av ärenden än kollegorna, tar kortare lunch, dricker kaffe framför datorn istället för i fikarummet och tar på sig extraärenden när någon blir sjuk. Ändå är det hon som blir förbisedd när tjänsten som gruppchef ska tillsättas. En yngre kollega får jobbet som Rigmor sedan länge sett som hennes. Det utlöser något i Rigmor.

Obehagskänslan rusade genom blodet och gjorde henne yr. Hon reste sig upp och vinglade till så att stolen välte med ett brak. Ellinor och Ingmar tittade förvånat upp från sina datorer. Något var fel. Hon visste det i djupet av sitt hjärta. Visste det i sitt kön som till hennes förvåning pulserade våldsamt. Uppfordrande och allvarligt, dunk dunk dunk.

Det som händer efter Rigmors samtal med chefen är svårt att beskriva. Det enda ord jag kommer på är provocerande. Jag känner för Rigmor till en början, men sedan blir det alldeles för mycket. För magstarkt. Det handlar om hämnd, uppror, att bryta sig loss. Viktiga, angelägna och intressanta ämnen. Men, det blir som sagt för mycket. Jag hade svårt för den här novellen. Den tilltalade mig till en början. En välskriven, fin skildring av Rigmor. Men sen ballade det som sagt ur, och där tappade Sveland mig. Omslaget till den här novellen visar en kvinna som står framför en spegel. Men hennes spegelbild visar en varg och kvinnan har en tjock, svart svans baktill. Vad betyder det? Att Rigmor ser sig själv som en varg? En ensamvarg? En ulv i fårakläder? Ja, det är svårt att säga, men någon slags symbolik är det helt klart.

Doggy Monday är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus. Med denna novell kan jag kryssa punkt 4. Läs en novell med en veckodag i titeln i läsutmaningen Läs en novell IV.