Utslängd från zoo

Utslängd från zooSexåriga Emmas moster Meg är inte som andra vuxna. Man vet aldrig var någonstans på jordklotet som hon håller hus. Emma tror att hon är något slags upptäcktsresande. Eller kanske hemlig agent. En dag ringde det på dörren och utanför dörren stod just moster Meg. Emma tar ett djupt andetag. När moster Meg är på besök kan vad som helst hända. ”Emma, sötis!” sa hon. ”Skynda på nu, vi har massor att göra på zoo idag”. Hon sträcker fram en ful leopardtröja. Emma tar på sig den och sätter sig bakom Meg på vespan och sedan åker de iväg. Men varför finns det en stor förbjudet-skylt vid zoo-entrén med Megs överkryssade ansikte på? De får ta kändis-ingången istället – men Emma är ganska säker på att kändisar inte behöver klättra för att ta sig in någonstans…

Utslängd från zoo är Megan Everett-Skarsgårds första bilderbok. Den har en lite rolig tillkomsthistoria. Historien kom nämligen till efter ett misslyckat försök att få hennes syskonbarn att pröva på lite galna saker som Megan själv hade velat vara med om som ung.

Och rolig är just vad den här bilderboken är. Emma och moster Meg upplever alla möjliga knasigheter på zoo, om än väldigt motvilligt i Emmas fall. Men här finns också allvar.

Jag tvärstannar. Jag har fått nog nu.

”NEJ!”, skriker jag, och för en gångs skull håller hon tyst. ”Jag gillade ingenting. Inte minsta lilla. Klappa lejon? Jag kunde ha blivit uppäten. Plocka loppor på apor? Blä. Äta gräshoppor? Äckligt, äckligt, äckligt! Simma med uttrar? Jag fick vatten i näsan! Och jag blev utslängd från zoo och får aldrig mer komma tillbaka. Jag är bara sex år!”

Huvudpersonen vågar till sist stå upp för sig själv och berätta att hon inte uppskattar äventyren med moster Meg. Att moster bara kör över henne och gör det hon tycker är kul, istället för att lyssna in vad Emma egentligen skulle vilja göra. Men som tur är så lyssnar moster till slut på sitt syskonbarn, och inser att de får en helt annan, mycket bättre relation då:

Den höstdagen lärde vi oss något, moster Meg och jag:

Om man lyssnar på varandra, blir allt mycket roligare.

Boken är en bra högläsningsbok. Både rolig och allvarlig samtidigt som den innehåller en hel del att prata om. Illustrationerna av Maria Nilsson Thore matchar fint den skruvade berättelsen samtidigt som de skildrar huvudpersonens farhågor och skeptiska misstänksamhet hon känner inför äventyret med moster Meg, liksom känslan av att bli förbisedd. Illustrationerna är uttrycksfulla, detaljrika och härligt charmiga.

Utslängd från zoo är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.