Striden

StridenStriden är den andra boken i trilogin Drakberidaren som handlar om Nuwa som går i skola för att bli kejsarens drakberidare. I denna bok kommer vi direkt in i handlingen efter det som hände i första boken. Den uråldriga draken, Andraste, är väckt och när kejsaren får veta det har Nuwa inget annat val än att lämna vännerna och sin drake på De svarta trädens skola. Kejsaren kallar henne till sig till palatset i huvudstaden och Nuwa kommer till en helt ny värld, en värld med prakt och maktspel. Kejsaren vill att Nuwa ska hjälpa honom besegra draken och den mörka magin. Men riket måste också kriga mot rebellerna, som blir allt fler och allt starkare. Nuwa vet inte vilken sida hon ska stå på. Egentligen vill hon inte ens vara en del i striden om makten och hon tvivlar allt mer på sitt öde. Men drakens budskap är tydligt: Nuwa måste göra det som ingen annan kan och väcka de tre drakarna som är kvar i Lyhrs borg. Bara det kan rädda magin i världen.

Jag fastnade inte lika mycket för Striden som jag gjorde med första boken i serien, Skuggan. Den utspelar sig till allra största delen på internatskolan och hela boken har en härlig Harry Potter-anda. Denna bok är något helt annat, den är lite långsammare och mörkare. Den handlar mer om maktkamp och strider. Nuwa är mycket mer ensam och utsatt i huvudstaden, vilket påverkar henne starkt. Jag tror detta är en typisk mellanbok, så som det ofta är i trilogier, och i så fall tror jag att trean kommer att vara något alldeles extra. Jag har precis fått hem den och ser fram emot att börja läsa den. Stormen heter den sista och avslutande delen i trilogin Drakberidaren.

Denna fantasyserie är Asieninspirerad och fylld av magi och drakar. Men det finns också vardag, vänskap, kärlek och relationer med i boken. Ett annat tema är mysteriet med vad som egentligen hände med Nuwas mamma. Den värld som böckerna utspelar sig i är välgjord och intressant med fina miljöskildringar. Ett minus med boken är dock att det är väldigt många karaktärer som har liknande namn och som tillhör olika släkter och grupperingar och det är lätt att blanda ihop dem. Nu när det gått ett tag mellan att jag läste första och andra boken så hade jag också uppskattat att få fler återblickar från första boken, då hade det varit lättare att hänga med i alla vändningar. Men det är en spännande, fascinerande, originell fantasytrilogi som jag hoppas många barn i slukaråldern hittar till.