Dropp dropp

Dropp droppIgår skrev jag om Den fasansfulla buss nummer 13 som är den tredje delen i serien Rys & Mys. De två tidigare delarna har jag skrivit om här och här. Den fjärde boken i serien har också nyligen kommit ut. Den heter Dropp dropp och är skriven och illustrerad av Aron Landahl. Nu har förlaget återgått till det sedvanliga bilderboksformatet, den tredje boken hade ett stort, fyrkantigt format. Nu är det också återigen en svensk författare/illustratör, precis som till den första boken i serien, Rysliga förskolan.

Dropp dropp är en spökberättelse i bilderboksform som är i samma anda som Historien om någon. Huvudpersonen är ensam hemma och hör ett droppande ljud. Varifrån kan det komma? Hen går runt i huset och så småningom hittar hen en röd fläck på golvet. Röd som blod. Fler och fler fläckar återfinns i huset där huvudpersonen går runt. De leder upp till vinden där det är mörkt och ganska läskigt. Boken avslutas med en twist, men slutet är snällt och roligt snarare än läskigt. Det läskiga i boken är snarare den krypande, kusliga stämningen som byggs upp när huvudpersonen går runt i huset och undrar vad som droppar.

Den här bilderboksserien är lite ojämn tycker jag. Både i kvalitet och när det gäller vilken målgrupp böckerna vänder sig till. Det känns som att Rysliga förskolan och Dropp dropp vänder sig till yngre barn än de andra böckerna som har mer komplicerad text och handling. Det är väl bra att både lite yngre och lite äldre barn får ta del av de läskiga berättelserna i serien, men jag tänker att man som konsument kan ha lite svårt att hitta rätt. Mitt estetiska jag stör mig också på att böckerna i serien har olika format, visst finns det en poäng i det generösa format som tredje boken i serien hade, men det blir snyggast i bokhyllan om alla har samma format 🙂

Dropp dropp är en ny favorit hos mig. Jag gillar Historien om någon-temat, det bygger upp en så spännande handling och stämning vilket är välkomnande för den som läser berättelserna högt. Jag gillar också den enkla texten och de stämningsfulla bilderna som samspelar så fint med texten och som hjälper till att bygga upp precis rätt stämning. Perfekt högläsningsbok nu när mörkret faller och hösten närmar sig.

Dropp dropp är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.