Den fasansfulla färden med buss nummer 13

Den fasansfulla färden med buss nummer 13Den fasansfulla färden med buss nummer 13 är den tredje bilderboken i serien Rys & Mys som är en serie med rysare för de yngsta barnen.  De två första böckerna är Mortina – ett helt vanligt zombiebarn och Rysliga förskolan. Texten är på rim och handlar om en kille som ska gå med sitt husdjur hem till mormor. Han tar buss nummer 13 och inser alldeles för sent att det inte är någon vanlig buss han har hamnat på. Busschauffören är ondskefull och kräver betalt med ben och blod. Som tur är lyckas förstås Oskar slingra sig ur bussens grepp och det blir ett lyckligt slut, han kommer fram till mormor om än något sen.

Boken är i ett stort, generöst format med härliga rysliga färgillustrationer som man kan titta länge på och skrämmas av. I och med temat så tror jag boken passar långt upp i åldrarna. Både min åttaåring och min sexåring satt fängslade och lyssnade när jag högläste. Treåringen var dock inte lika fast, texten var för svår för henne. Däremot tittade hon gärna på bilderna. Så jag kan tänka mig att de allra äldsta förskolebarnen och lågstadiebarnen är de som tycker bäst om boken. Jag gillar den här serien, det finns ganska lite bilderböcker som handlar om skräck och som är lagom läskiga för målgruppen, så jag tycker att de här böckerna är välkomna. Jag tycker dock än så länge allra bäst om den första boken i serien, Rysliga förskolan, kanske för att den är lättast att relatera till för de yngre läsarna.

Den fasansfulla färden med buss nummer 13 är skriven av Bonny Becker, illustrerad av Mark Fearing och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.