Du och jag min skatt

du-och-jag-min-skatt-1     du-och-jag-min-skatt-3

Du och jag min skatt är en ny antologiserie från Bonnier Carlsen. Serien ska innehålla totalt sex böcker och de är åldersindelade utifrån barnets utvecklingsfaser: nollåringen, ettåringen, tvååringen, treåringen, fyraåringen och femåringen. Böckerna innehåller berättelser, bilder, dikter och sånger från några av våra absolut bästa barnboksförfattare och illustratörer.

Än så länge är det två böcker som har släppts i serien, nämligen Ettåringen och Treåringen. Jag förstår faktiskt inte varför böckerna inte släpps i kronologisk ordning med start för Nollåringen, men det finns kanske något genomtänkt där bakom.

Ettåringen är en ganska liten bok, lagom stor och tung för det lilla barnet. Den är mindre än Treåringen och först irriterade jag mig på det, man vill ju att det ska se snyggt ut i bokhyllan 🙂 Men sedan såg jag på baksidan att det fanns en tanke bakom. ”Böckerna som växer med barnet” visade tydligt att boken Nollåringen är minst och sedan går det i tripp, trapp, trull så att boken Femåringen är störst. Då hänger jag med, och då kan jag fortfarande hålla med om att det blir snyggt och effektfullt i bokhyllan.

I Ettåringen hittar vi kända barnvisor som Sockerbagaren, Blinka lilla stjärna, Trollmors vaggsång och Bä bä, vita lamm. Vi möter också välkända barnboksfigurer och berättelser från  böckerna som vänder sig till de yngsta, som Vira vaknar, Titta och Peka på saker, Emma nästan hemma, och Här är det lilla huset. Boken är också fylld med massor av småbarnsramsor.

I Treåringen finns exempelvis Små grodorna, Fem små apor, Här kommer Pippi Långstrump, Prick och Fläck pusslas, En elefant balanserade, Tio små indianer och Varför då. Även här är det en bra blandning mellan allt ifrån ramsor och visor till berättelser.

Illustrationerna i böckerna är till största delen originalillustrationer och det gör att det finns många olika stilar i böckerna. Men det är charmigt och gör böckerna levande. Gemensamt har dock illustrationerna att de är väldigt vackra, stämningsfulla och färgglada.

Böckerna har en bra balans mellan text och bild samt mellan korta och lite längre texter. De är väldigt innehållsrika och eftersom det är så stort utbud av texter, ramsor och sånger i böckerna så kan alla hitta just sina favoriter, oavsett intresse och smak. Det här är två fina samlingsböcker som är fina att ha i hemmabiblioteket. Och de är perfekta presenter!