Vänta, Sickan

Vänta, SickanVänta, Sickan är den tredje boken om lilla Sickan. De två första böckerna var Kom nu, Sickan och Dela med dig, Sickan. I denna bok regnar det och Sickan vill gå till parken och plaska i vattenpölar. Sickan tar på sig stövlar och regnhatt och är redo att gå iväg. Men det tycker inte pappa. Pappa tycker att Sickan ska ta på sig tröja och byxor, galonbyxor och jacka. När Sickan till slut är klar ska pappa bara gå iväg och hämta kaffe. Men när han kommer tillbaka är Sickan borta. Pappa letar i alla vrår, men hittar inget spår. Sickan vill inte längre ta en promenad, nu vill Sickan istället ta ett bad!

Jag tror att alla föräldrar känner igen sig i Sickan. Barnets iver i att få gå iväg, att allt ska ske nu nu nu, bristen på tålamod och så att Sickan vips har ändrat sig och vill göra något annat precis när de är redo att gå. Jag tror att igenkänningen är lika stor även för barnen, de vardagliga situationerna och miljön, påklädningsdramat och de stora känslorna. Här finns också humor och boken är skriven med glimten i ögat. Boken har ett fint barnperspektiv, men också ett härligt mångfaldsperspektiv. Det är pappa och Sickan som skildras, någon mamma talar aldrig texten om. Sickan och pappan har inte vit hudfärg som annars är det mest vanligt förekommande i barnböcker. Dessutom benämns aldrig Sickan vare sig som hon eller han, vilket gör att tolkningsutrymmet och möjligheten till identifikation är stor.

Boken vänder sig till de allra yngsta barnen. Texten är kort och enkel med endast två meningar per uppslag. Texten är dessutom skriven på rytmiskt rim, perfekt för högläsning. Illustrationerna är stora, två på varje uppslag, i milda, varma färger, rikt detaljerade och med barnet i centrum. Jag har fallit för böckerna om Sickan och rekommenderar dem varmt till alla som har små barn, upp till tre-fyra år, i sin närhet. Jag hoppas också att serien om Sickan berikas med många fler böcker framöver.

Vänta, Sickan är skriven och illustrerad av Sofia Rådström och utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.