Eigon och den starka mamman

eigon-och-den-starka-mammanEigon och den starka mamman är en nytänkande bok som sätter fördomar och stereotyper på prov. Redan titeln avslöjar att det här handlar om en stark mamma, och inte en stark pappa som man annars vanligen ser. Eigons mamma har en uppfriskande personlighet. Hon är inte bara stark rent fysiskt, utan en person som gärna tar plats, som gärna tävlar och som är rolig och sprallig. Eigon tycker att det är roligt att visa upp sin mamma för sina vänner. Men som med allt annat så finns det också en baksida. Ibland är det jobbigt att mamman alltid vill tävla och alltid vinner. Eigon tycker att det vore bra om de kunde göra saker ibland utan att tävla, att Eigon någon gång fick vinna, att Eigon fick känna att han är bra på något och att han fick känna att han gör bra saker utan att ständigt bli jämförd.

Som vuxen läser man lätt in att mamman har ett bagage som hon inte riktigt har gjort sig av med. Hon oroar sig för att Eigon är liten och tanig och inte särskilt stark. Men faktum var att hon var likadan i hans ålder. Men det har hon glömt. Eller förträngt. Kanske projicerar hon därför sin uppväxt på Eigon när hon tjatar om att han måste äta tillräckligt för att kunna bli stor och stark.

I slutet av boken får Eigon till sist visa att han är bäst på något som mamman inte klarar av, och då får han (och läsaren) äntligen också känna bekräftelsen över att Eigon duger och att mamman är stolt över Eigon.

Det här är en bilderbok som vänder sig till barn mellan 3-6 år. Språket är lättläst och bilderna humoristiska. Jag tror att det här är en bok som många barn kommer att älska. Eigon och den starka mamman är skriven av Sofia Hedman, illustrerad av Carina Ståhlberg och utgiven av Idus förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.