Eli har en storebror

Eli har en storebrorIgår skrev jag om Där norrskenet dansar, en bilderbok om sorg och saknad men också vänskap och tröst som jag blev alldeles knockad av tack vare den poetiska texten, det stora innehållet och de alldeles magiska bilderna. Boken är både skriven och illustrerad av Jenny Sjödin och den utkom 2017. Sedan dess har Jenny Sjödin fortsatt sitt bilderboksskapande och bland annat har hon illustrerat Eli har en storebror som är skriven av Karin Jacov.

Eli har alltså en storebror. Visserligen är det många som har storebröder, men det är inte många som har en storebror som Elis. Ibland tänker Eli att storebror är som en gåta, en gåta som inte går att lösa. Eli oroar sig också ofta för brorsan. Men de hör ihop. Brorsan och Eli. Det är bara så. Och inte många har en storebror som Elis. Så det så.

Det här är en bok om syskonkärlek. Men också om olikheter och acceptans. Elis bror har en funktionsvariation. För mig som läsare går tankarna till autism, men det nämns ingenstans i texten och en annan läsare kanske tolkar annorlunda. Boken är skriven ur Elis perspektiv, om hur det kan vara att ha ett syskon som är lite annorlunda. Hur det kan vara att ibland känna sig äldre än sitt syskon, trots att man egentligen är yngre. Men också om alla de bra saker som Elis storebror kan som andras storasyskon inte gör. Och förstås om hur Eli tycker om sin bror precis som han är.

En bra bok att läsa för de äldre barnen i förskolan eller i förskoleklass, eller för sina egna barn förstås. Även om man inte har något syskon med funktionsvariation kan det vara enkelt att tänka sig in i att ha en kusin, kompis eller klasskompis som har en funktionsvariation. Det är en väldigt fin text där det är lätt att relatera utan att allting sägs rakt ut. Bilderna är annorlunda än i Där norrskenet dansar, inte poetiska och magiska på samma sätt, men de är väldigt finstämda och uttrycksfulla, vilket gör att de samspelar bra med texten och förstärker det som sägs i texten på ett bra sätt.

Eli har en storebror är utgiven av Idus förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.