Mystiska skolan

Bildresultat för spöket i dimmanMystiska skolan är populära på biblioteken där jag jobbar. Och det är inte så konstigt, för det är både spännande, lite läskiga och väldigt bra böcker tycker jag. Böckerna handlar om Greta och hennes kompisar som går på Mystiska skola, en skola som myllrar av spöken eftersom både elever och lärare har dröjt sig kvar där. Det som är roligt med dem är att de finns i två olika varianter, eller svårighetsgrader. Dels finns det lättlästa böcker som är märkta med ”Lätt och läskigt” som Charlie, Charlie, är du där? som ni ser på bilden. Och dels finns det kapitelböcker som inte har den märkningen och som förstås är tjockare och med betydligt mer text. Båda varianterna vänder sig till målgruppen 6-9 år, och det betyder att de barn som vuxit ur de lättlästa böckerna och kommit längre med sin läsning kan gå vidare till kapitelböckerna. Att de redan känner igen karaktärerna och själva ramberättelsen kan vara en fördel som gör att det är lättare att ta sig an de lite svårare böckerna. Dessutom fungerar ju kapitelböckerna bra som högläsningsböcker, perfekt för de som bara inte kan slita sig från karaktärerna och miljöerna i Mystiska skolan.

Den senaste kapitelboken i serien är Spöket i dimman som ni ser här till vänster. Elevernas lärare Mattias gillar allt som är gammalt och en dag visar han några brev som är skrivna av barn som gått på skolan för länge sedan. Ett av breven är skrivit av en pojke som utvandrade till Amerika för mer än hundra år sedan. Det ena hörnet på brevet är trasigt. Vad konstigt! På rasten efteråt leker barnen i lövhögarna på skolgården. Plötsligt hittar Greta ett litet smutsigt mynt på skolgården. Vems är det och vart kommer det ifrån? Och vem var skuggan hon såg sig röra sig i dimman förut? Vad det bara inbillning? Eller?… En härlig mysrysare att riktigt leva in sig i. Katarina Genar skriver så målande att man ser miljöerna framför sig. Jag förstår varför Greta längtar till varje ny skoldag, det skulle jag också göra om jag fick gå på Mystiska skolan!

Bildresultat för charlie charlie är du där genar

Den senaste bland de lättlästa böckerna i Mystiska skolan är Charlie, Charlie, är du där. En solig vacker dag håller vaktis på att måla om det gamla förrådet. Men plötsligt och som från ingenstans sveper en kall vind förbi. Himlen mörknar och helt plötsligt börjar det regna. Vad är det som händer. Alla ryser och blir förvånade över väderombytet – utom Sally. Hon säger nämligen att regnet har Charlie berättat om. Charlie är en ande som vet allt. Och Sally lovar att om Greta och hennes kompisar kommer till förrådet efter skolan ska de få ställa sina egna frågor till Charlie… Boken handlar om leken Anden i glaset som de flesta nog känner till. Extra kul blir det med en liten twist på slutet. Finns andar eller inte? Slutet är öppet, så läsaren kan fundera vidare och själv välja vad man vill tro. Jag gillar omslaget också. Det förmedlar verkligen den mysryskliga, spännande känslan som själva berättelsen skapar.

Böckerna är skrivna av Katarina Genar och illustrerade av Alexander Jansson. Det är Bonnier Carlsen som ger ut dem. Charlie, Charlie, är du där finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.