En läskig resa från A till Ö

En läskig resa från A till Ö är en minst agt annorlunda ABC-bok. Det vittnar redan baksidestexten om:

A som i andar,

B som i blod.

För att läsa den här boken

krävs en del mod.

en-laskig-resa-fran-a-till-oEn läskig resa från A till Ö är skriven av Anna Hansson och Jennie Elverstig och den innehåller bilder av Jonas Olsson. Varje uppslag i den här ABC-boken behandlar en bokstav. På vänstra sidan finns en vers och på högra sidan en bild. På B hittar vi till exempel B som i blod. Versen lyder:

Daggmask, spindelben och blod, då blir häxans soppa god

Och intill versen finns en bild på en häxa som har kokat en god, grön soppa i sin häxkittel. Hela alfabetet presenteras på samma sätt, till exempel H som i huggtänder, J som i jätte, M som i mumie och T som i troll. Vissa bokstäver var förstås extra svåra att hitta på läskiga saker till, som Q och X, men författarna har då istället lyckats hitta på rätt så fyndiga ord till de bokstäverna, men utan att för den sakens skull tappa bokens tema.

Jag tycker nog att bokens största behållning är att den är så mångsidig. Visst är det en ABC-bok, men det är också en rolig bok bara att läsa rakt upp och ner. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag skulle rekommendera den även till 6-9 år. Det läskiga temat och de roliga rimmen och illustrationerna fungerar i alla åldrar. Boken har dessutom stor text och mycket luft, så den fungerar både som högläsningsbok och att läsa själv. Rekommenderas varmt för alla som tycker om spöken, häxor, troll, vampyrer och andra läskiga saker och som vill läsa på vers och kanske lära sig alfabetet samtidigt.

En läskig resa från A till Ö är utgiven av Idus förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.