En oönskad julklapp

En oönskad julklappEn oönskad julklapp är en mysig feelgood som utspelar sig i juletid. Det är Sara Molins andra fristående roman. Den första heter Som en öppen bok och handlar om en lärare som bestämt sig för att viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer.

I denna bok är det istället Diana som är i huvudrollen. Hon har precis lämnat Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt och kallt Sverige. Hon är sjuksköterska och har tillbringat de senaste åren i olika afrikanska länder. Nu ska hon fira jul hemma i Sverige tillsammans med sin mamma. Hon ser inte fram emot att komma tillbaka till det land där hon alltid känt att hon inte passat in. Men två månader borde hon klara av. Framförallt när hon bestämt sig för att vikariera på akutmottagningen medan hon ändå är hemma. Som sjuksköterska känner hon sig hemma. I januari väntar ett nytt uppdrag i Kenya. Nu ska hon bara få julen överstökad. Men självklart blir inget som Diana tänkt sig. Arbetskamraterna Erik, Gunnel och Blaze nästlar sig in i hennes liv. Hennes mamma är förändrad. Och när Diana får reda på att hon har en helt okänd syster i stan blir inget sig likt längre. Den okomplicerade julen tillsammans med mamma blir till något helt annat.

En oönskad julklapp är en feelgood om teman som familjerelationer, vänskap och kärlek. Den utspelar sig månaderna före jul och det är en del julförberedelser, men det är lagom mycket julkänsla. Kärlek med förhinder är ett stort tema och romantiken flödar verkligen, framförallt i slutet av boken. Jag gillar verkligen karaktärerna. De verkar så genuina och sympatiska nästan allihopa. När boken var slut kom jag på mig själv att sakna dem. Jag hade så gärna velat läsa mer om Diana, Erik, Gunnel, Blaze, Liv, Billy och Vivi-Ann. Jag hoppas verkligen det kommer fler böcker om Diana. Jag gillar också skildringarna av de trassliga familjerelationerna, inte minst skildringen av Eriks uppväxt som ju är helt annorlunda än man förväntat sig. Till sist gillar jag också miljöerna. Jag tillhör också de som slukade serier som Grey´s Academy när jag var ung, så jag uppskattade att få återvända till de fiktiva sjukhusmiljöerna för en stund. Det här är en bok jag kommer att rekommendera till många. Förvisso lite väl förutsägbar, så som feelgood så ofta är, men ack så välbehövligt det är med feelgoods i dessa oroliga coronatider. En stunds verklighetsflykt och underhållning är guld värt.