Fler böcker om Spöksystrar

Spöke i fara   Spökhästen

För ett par år sedan skrev jag om serien Spöksystrar, som jag ofta brukar boktipsa om för elever i tvåan och trean, och som brukar vara väldigt populära bland de som gillar att läsa om vänskap och spöken. Spöksystrar handlar om Nila och hennes klasskompis Maj som är ett spöke. Nu har det kommit ytterligare två delar i serien:

Spöke i fara är den nionde delen i serien. En dag kommer Maj inte till skolan. Märkligt tycker Nila och Oliver. Ett spöke blir väl aldrig sjukt? Efter skolan går Nila och Oliver till kyrkogården för att leta efter Maj. De hittar henne lutad mot en gravsten, alldeles blek och svag. Något verkar göra alla spöken på kyrkogården sjuka. Dödssjuka. Kan det ha något samband med den mystiske mannen som Maj och Nila träffade några dagar tidigare?

Photo by Barnboksbloggen on December 25, 2020. Bilden kan innehålla: 1 person.

Spökhästen är den tionde boken i serien. Ramona som går i Majs och Nilas skola är ledsen. Hennes favorithäst på ridskolan, Pinto, har dött och hon hann inte säga hejdå till honom. Kanske Maj kan hjälpa henne med det? Maj är ju trots allt själv ett spöke.

Photo by Barnboksbloggen on December 25, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Böckerna i serien Spöksystrar är lättlästa böcker skrivna av Mårten Melin med många fina illustrationer av Hanna Granlund. De innehåller mycket vardag, skola, vänskap och händelser som barn lätt kan känna igen sig i. Fast allt är kryddat med ett litet övernaturligt filter eftersom Maj är ett spöke. Det är trovärdigt, humoristiskt och sympatiskt skildrat och med massor av värme. Böckerna passar fint för de barn som vuxit ur de lättlästa böckerna för nybörjarläsare och är redo för enklare kapitelböcker. De passar också som högläsningsböcker. Det finns också en pysselbok, Rysligt roligt med Spöksystrar.  Nästa år, 2021, kommer bok 11 och 12 i den fina serien Spöksystrar.