En till dig, två till mig

En till dig, två till mig handlar om den svåra konsten att dela med sig – en rolig bok som skapar igenkänning hos såväl små som stora läsare. Boken handlar om en björn som på väg hem en dag hittar tre svampar. Det blev Vesslan jätteglad över. Vesslan rensade svampen och tillagade den. Sedan dukade Björnen fram maten:

En svamp till dig och en till mig. Och en till åt mig, sa Björnen. Det blir rättvist. Jag är stor, så jag måste äta mycket.

Men Vesslan tyckte inte att det var någon rättvis fördelning. Han sa:

En svamp till mig, en till dig, och så en till åt mig. Det är rättvist! Jag är liten, så jag måste växa mer!

En till dig, två till migOch så var bråket igång. Björnen tyckte att han borde ha fler svampar eftersom det var han som hittade dem, och då kontrade Vesslan med att han borde ha fler eftersom han rensade och tillagade dem. Vesslan tyckte att han borde få fler svampar eftersom han var hungrig, men Björnen ansåg sig vara ännu mera hungrig. Och så vidare. Som tur var behövde de inte bråka så länge, för en hungrig räv kom förbi och slukade den tredje svampen. Nu fick Björnen och Vesslan varsin svamp. Dessutom kunde de enas i hur orättvist det var att räven bara dök upp och snodde deras svamp. Men så var det dags för efterrätt. Vesslan tog fram tre saftiga röda smultron…

Boken är skriven och illustrerad av Jörg Mühle som bland annat tidigare har skrivit de populära småbarnsböckerna om Lilla kanin, till exempel God natt, min Lilla kanin och Kan du trösta Lilla kanin. En till dig, två till mig har nominerats till Deutscher Jugendliteraturpreis 2019 och tidigare vunnit flera andra barnbokspriser. Inte så konstigt, för det är en väldigt fin bok. En enkel bok för de yngsta läsarna, med lite text, tydliga verklighetsnära illustrationer och ett tema som barnen lätt kan känna igen sig i. Samtidigt finns det mycket att prata om i boken. Hur delar man egentligen rättvist? Hur borde djuren ha gjort? Kunde de ha gjort annorlunda?

Jag gillar verkligen humorn i boken, den är helt klart på barnets nivå men samtidigt med en glimt i ögat till vuxenläsaren. Som när Vesslan gör slut på diskussionen med orden: ”Men då är du inte min kompis längre”. Hög igenkänningsfaktor! Jag gillar också knorren på slutet med de tre smultronen. Kul också att man inte får veta hur det slutar. Hur fördelar de smultronen? Blir det bråk igen? Får de ens några smultron eller kommer räven igen? Ja, det är ett helt öppet slut och även där finns alltså massor att diskutera med barnen om vid läsningen. Illustrationerna är också så fina, charmiga, roliga och i milda färger. En till dig, två till mig är dessutom ett ypperligt exempel på en bilderbok där illustrationerna bidrar till att föra fram handlingen. En del av det som händer får vi bara ta del av via bilderna, inte via texten. Precis som det ska vara i en bilderbok där text och bild har ett fint samspel.

En till dig, två till mig är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.