En varm vinter

Omslagsbild: En varm vinterEn varm vinter handlar om Alexandra, vars tillvaro står henne upp i halsen. Hennes föräldrar har just skilt sig. De beter sig som ansvarslösa barnungar. Hennes pappa har stuckit iväg på en all inclusive-resa till Egypten med sin nya, unga flickvän och hennes mamma har begett sig till Indien på en yogaresa. Alex står inte ut längre, hon vill bara bort, iväg, hon också. Så istället för att börja trean på gymnasiet tar hon sina sparade körkortspengar och köper en halvårsbiljett till andra sidan jordklotet, till Australien. Hon lägger en lapp på köksbordet, ifall hennes mamma händelsevis skulle bry sig: ”Jag har åkt till Australien för att finna mig själv. Jag ska lära mig surfa. Vi kanske ses.”

Och det är just det som En varm vinter handlar om. Att finna sig själv. Sextonhundra mil hemifrån. Det handlar också om andra kulturer, klasskillnader, rasism, att bli kär, svek, att surfa genom den perfekta vågen, att arbeta på en sockerrörsplantage ute i buschen, oväntad vänskap, mod, stolthet och relationer. Men mest av allt handlar det om identitet och utveckling. Jag har alltid tyckt om Christina Wahldéns böcker.

Från början skrev hon ofta om obekväma ämnen. Det gör hon inte riktigt på samma sätt i den här boken. Istället är det ett nytt spår hon närmar sig, nämligen Australien och livet där. Jag har också läst Expedition Rädda revet som hon skrivit efter denna bok och där återkommer miljöskildringarna från andra sidan jordklotet. Den utspelar sig på en ö i Stora Barriärrevet och handlar mycket om miljön och klimatet, men också om kärleken till Australien och djurlivet kring Stora Barriärrevet. Det märks även i En varm vinter att författaren verkligen har en stark passion för Australien. Hon har också skrivit en deckarserie för vuxna som utspelar sig i Australien och som jag blir sugen på att läsa nu.

Jag läste En varm vinter under en enda dag. Den har ett sug och ett driv som gör att det är svårt att sluta läsa, trots att det snarare är en vardagsskildring (om än på andra sidan jorden) än ett spännande äventyr. Hade jag varit i bokens målgrupp, ca 12-20 år, hade jag nog älskat att läsa om denna starka, modiga karaktär som gör något som andra bara drömmer om. Så inspirerande och peppande! Nu sörjer jag bara att boken är slut. Jag hade velat läsa mer om Alex, Ed, Dawn och Crystal. Hur går det för dem? Jag vill veta mer!

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.