Enkelt att sy

Jag sitter just nu och bläddrar i och inspireras av Enkelt att sy av Lotta Jansdotter (Natur och Kultur). Jag längtar tills jag är klar med min syhörna. Har så många projekt jag vill sätta igång med. Men det skadar inte att öka på listan med ”projekt som jag vill göra”. Det kom många inspirerande pysselböcker förra året och det här är som sagt en av dem. Enkelt att sy är en väldigt snygg bok. Den har en enkel, stilren form och snygga typsnitt. Det är mycket luft på sidorna samtidigt som bilderna på sömnadsprojekten är stora och tydliga. Även beskrivningarna är tydliga, även som nybörjare förstår man lätt hur man ska göra. Ofta är det steg för steg-anvisningar som tillsammans med skisser visar hur man ska gå tillväga. Boken har en hård pärm med ringpärm, så det är lätt att ha den bredvid sig när man syr.
Mönstren finns samlade på en bilaga som förvaras i en liten ficka på insidan av pärmen.

Boken innehåller totalt 24 projekt och det är framförallt nyttosaker som grytlappar, väskor, påslakan och vägghängare. Det är praktiska, enkla saker som man lätt själv kan sätta sin personliga prägel på genom att välja ett spännande tyg eller lägga till band, spännen eller andra roliga detaljer. Mönsterbeskrivningarna är indelade i fyra kapitel: Laga mat, På språng, Mysa och Organisera, allt efter användningsområde på den färdiga produkten. I boken finns också smarta tips om tyger, skötselråd, sömnad och teknik.

Själv tänker jag sy ett gäng tygväskor, ett stickfodral, en tidningshållare och en dragstoppsorm, som är en lång orm i tyg, fylld med ris eller bönor, som man lägger i ett fönster där det drar kallt för att stoppa draget. Den ska mina föräldrar få, för de har ett fönster som drar, oavsett hur de tätar och har sig.