Vovven Moa går på toa

framsida_vovven_liten.jpgJag hade höga förväntningar på den här boken. Vovven Moa går på toa är nämligen utgiven av Vilda förlag, ett förlag som specialiserat sig på att ge ut krammärkta böcker, det vill säga böcker som är granskade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Vovven Moa går på toa är skriven av Karin Salmson och illustrerad av Emma Göthner. Det är en bilderbok för de minsta barnen. En rimbok där varje sida handlar om en hund som gör någonting, till exempel ”Vovven Lund sover en stund” eller ”Vovven Zlatan lirar på gatan”. Det finns ingen handling i boken eftersom hundarna inte har något sammanhang med varandra alls. Men däremot så brukar ju de flesta barn tycka om rim, och detta tillsammans med de fina, fantasifulla bilderna gör att boken ändå är uppskattad bland barnen. Med rimmen så blir det en härlig rytm i texten och det är så pass kort text att de allra yngsta orkar sitta stilla och lyssna.

Hundarna vi möter i boken har otraditionella könsroller. Vi möter till exempel Elisa som råkar fisa, Per som är kär och Sonny Cirkusprinsessan. Hundarna är av olika raser, olika utseenden och har även namn som Pela och Memmeth. Det är alltså genomtänkt och jag tycker om att boken förmedlar ett positivt genusmönster till barnen samt att det är helt okej att se ut som man vill och vara som man vill. Allt detta gör att de nödrim som tyvärr finns lite här och där trots allt känns ok. Jag kan nog säga att boken infriade mina förväntningar. Jag tycker att det är en bra bok som skulle behövas i många bokhyllor, både hemma och på alla förskolor.

Bokinformation:
Titel: Vovven Moa går på toa
Författare: Karin Salmson
Illustratör: Emma Göthner
Förlag: Vilda förlag
Övrig info: Bilderbok för de yngsta barnen, men den funkar nog mellan 1-5 år. Krammärkt vilket betyder att den är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.