Ren skönhet – Naturlig hudvård från växtriket

Ren skönhet : naturlig hudvård från växtriketRen skönhet – Naturlig hudvård från växtriket är skriven av Karin Björkegren Jones och Lena Losciale. Karin Björkegren Jones ligger bakom flertalet böcker om hälsa, bland annat om lymfsystemet och om sköldkörteln. Hon är författare, journalist, yogalärare, botanisk aromapedagog och ekologisk hudvårdsterapeut. Lena Losciale är Sveriges främsta expert när det kommer till växtbaserad hudvård och driver sin egen botaniska skola Botany for all. Tillsammans har de skapat en bok om hållbar, långsiktig och botanisk hudvård som passar alla åldrar och hudtyper.

I boken får man bland annat lära sig om växtbaserad hudvård, hudens eget språk och hur man själv kan göra sin egen hudvård. Det finns korsscheman över växtoljor och eteriska oljors egenskaper och med hjälp av dem kan man skräddarsy sin egen hudvård utifrån vad just ens egen hud behöver. Det finns dessutom mer än 30 hudvårdsrecept.

Boken innehåller fakta om huden och dess funktion, om växtoljor, eteriska oljor, läkande leror, kraftfulla väster, örter och kryddor, om ritualer, rengöring, vård och skydd, om hudens psykologi och olika hudtyper och hudbesvär, om holistisk botanisk makeup och om huden i hårbotten. Här kan man få tips om att börja om från början, hur man giftsanerar och rensar i sitt badrumsskåp för att återgå till den mångåriga kunskap som finns om hudvård och naturliga råvaror. Genom att göra sin egen hudvård vet man exakt vad man smörjer in sig med och det kan i sin tur ge mer ringar på vattnet när det gäller miljö och ekonomi. Men det handlar också mycket om att skydda sin hud och att försöka ta reda på vad ens hud försöker säga – varför har man känslig hud eller eksem till exempel? Ofta finns det en förklaring och det kan vara bra att försöka hitta den istället för att bara hitta lösningar på själva symtomet.

Ren skönhet är en otroligt innehållsrik bok som både gav mig mycket kunskap, men också mycket tankar och funderingar. Den startar igång en process hos mig, den får mig att vilja följa de tips och råd som finns i boken och att ta hand om min egen hud utifrån det som just min hud behöver just nu. Boken rekommenderas starkt!