Fantastiska djur i öknen och i regnskogen

Fantastiska djur i regnskogen    Fantastiska djur i öknen

Anna Hansson har påbörjat en ny faktaboksserie med fokus på spännande och intressanta djur från hela världen. Hittills har två titlar kommit, nämligen Fantastiska djur i öknen och Fantastiska djur i regnskogen.

Fantastiska djur i regnskogen presenterar till exempel en jättestor fågel som kan springa snabbt, men inte flyga, en orm som kan svälja en hel krokodil, en gnagare som kan dyka och en apa som tillbringar nästan all sin tid i träden. Här träffar vi bland annat kapybaran, orangutangen, anakondan, sengångaren och myrkotten. Det finns också ett avsnitt om regnskogen och vilka speciella förutsättningar som råder där.

Fantastiska djur i öknen handlar om allt från stora rovdjur med kluven tunga till små rovdjur som bor i hålor i marken, och allt ifrån jättestora fåglar med pyttesmå hjärnor till djur som sover 18 timmar per dygn. Här får vi till exempel träffa strutsar, surikater, kameler, ökenwaraner och skorpioner. I denna bok finns också ett avsnitt om öknen och de förutsättningar som råder för de djur som lever där.

I dessa böcker får vi möta djur från miljöer som är lite exotiska för oss, nämligen öknen och regnskogen. En del djur presenteras bara på bild, men de flesta djur presenteras med såväl bilder som fakta på ett eller två uppslag. Intressant fakta presenteras, likväl som spännande och rolig kuriosa om de aktuella djuren. Längst bak i varje bok finns ett litet frågeformulär för att träna läsförståelse. Böckerna är lättlästa med kort, enkel text och jättefina färgfotografier som verkligen visar det fantastiska med respektive djur. Jag är säker på att många barn i lågstadieåldern kommer att tycka om att titta i dessa böcker och fascineras av alla de fantastiska djuren i öknen och i regnskogen.

Böckerna utges av Beta pedagog.