Stora sminkboken

Stora sminkboken : makeuptips för bryn, ögon, läppar och hyStora sminkboken utger sig vara den kompletta makeup-manualen för alla åldrar och hudtyper. Den är skriven av Lisa Potter-Dixon som har lång erfarenhet som makeupartist. Här får man lära sig att sminka sig som proffsen och man får makeuptips för såväl hyn som för bryn, ögon och läppar. Som grädde på moset får man också lära sig fakta om olika hudtyper, ta reda på vilken hudtyp man själv har och hur man gör för att framhäva sitt bästa jag. Ett avsnitt handlar om att göra sina egna ansiktsmasker och ett annat avsnitt handlar om hur huden förändras med ålder och graviditet. Dessutom finns avsnitt med tips för olika speciella sminkningar, som fest, halloween och bröllop.

Boken har ett tydligt upplägg där författaren börjar med en introduktion för att därefter gå vidare till huden och basen, för att sedan bygga på med ögon och bryn, läppar och så vidare för en bländande look. Därefter kommer genomgång av produkter man behöver och olika varumärken. Längst bak finns också ett register. Det finns både en bredd och ett djup i boken, vilket innebär att såväl nybörjaren som den som vill fördjupa sina kunskaper kring smink och hudvård kan finna mycket läsvärt i boken. Boken är mycket personligt hållen, där författaren ger sina egna tips, råd och förslag på alltifrån produkter till verktyg.

Stora sminkboken är inspirerande, underhållande, lättläst och pedagogisk. Här får man både kunskaper och inspiration. Det jag tycker känns lite onödigt är tipsen på produkter eftersom de snabbt blir inaktuella. Jag hade också gärna sett bilder på dem, om de nu ska finnas med, och inte bara namn och motivering. Boken är fylld med massvis av foton. Ett stort plus är att fotona visar personer med olika åldrar, hudfärger och utseenden så att alla kan känna igen sig och få tips. Ja, faktum är att jag faktiskt tror att boken lyckats med sitt syfte, nämligen att vara den kompletta makeup-manualen för alla åldrar och hudtyper!

Boken är utgiven av bokförlaget Semic.