Upptäck naturen

Mina första fåglar Mina första fiskar Mina första träd Mina första insekter

Bokserien Upptäck naturen innehåller i skrivande stund sju faktaböcker och en målar- och pysselbok. Böckerna är skapade av Emma Jansson och hon har både skrivit och illustrerat. I serien finns:

  • Mina första fåglar – som innehåller 19 av våra mest omtyckta svenska fåglar
  • Mina första fiskar – som presenterar 19 olika fiskar som finns i svenska vatten
  • Mina första träd – som handlar om 17 olika nordiska träd
  • Mina första insekter – som innehåller insekter som finns i vår svenska natur
  • Mina första bär och svampar – där man hittar
  • Mina första blommor och ätbara växter – där det finns olika blommor och växter från vår svenska natur
  • Mina första nordiska djur  – om några av däggdjuren från den nordiska faunan
  • Upptäck naturen – en målar- och pysselbok

Jag har köpt in de flesta titlar i serien till mitt bibliotek och de är ständigt utlånade. De är väldigt populära på förskolorna, men också på lågstadiet, så man märker att det är riktiga allåldersböcker. Jag har läst dem tillsammans med min blivande femåring och hon älskar böckerna. Vi kan tillbringa hur lång tid som helst med att titta på bilderna och läsa om alla de underbara djur och växter som finns i naturen.

Mina första bär och svampar  Mina första blommor och ätbara växter  Mina första nordiska djur  Upptäck naturen : en målar- och pysselbok

I böckerna får man läsa korta, innehållsrika fakta om till exempel hur man känner igen de olika djuren och växterna, vad djuren äter och var de bor, vart man hittar de olika växterna, hur olika fåglar låter, vad man kan laga av olika växter, hur man fiskar, hur man räknar trädets ålder, varför blommor och bin är så viktiga för vår natur och om vilka svampar som är giftiga.

Böckerna har otroligt vackra illustrationer som är charmiga, detaljrika och verklighetstrogna. De är så fina att man skulle kunna ha varenda en som tavla i barnrummet därhemma. En rolig grej som engagerar många barn är att Emma Jansson ritar en hemlig äppelhalva på nästan allt hon ritar, som en slags hemlig signatur, och det är kul att leta efter den i böckerna. På så sätt blir de än mer interaktiva. I målar- och pysselboken kan man bland annat räkna kottar, gissa löv och färglägga 22 stycken detaljerade bilder.

Den här bokserien rekommenderar jag varmt, såväl att ha hemma som att ge bort i present och självklart till alla skolbibliotek och förskolor. Böckerna ges ut av Triumf förlag.