Fantastiska småkryp

Sniglar och snäckor    Maskar

Äntligen en faktabokserie för de yngsta barnen! Berghs förlag har börjat ge ut en fin serie faktaböcker om småkryp för barn i äldre förskoleåldern. Fantastiska småkryp heter serien och hittills finns två böcker, men två till kommer senare i vår.

Sniglar och snäckor – glänsande skogssniglar och snäckor med huset på ryggen, visst är de fina? I regnet ger de sig ut för att äta blommor och blad. De har tusentals små tänder. På tungan! Och snäckor har ett skal som ger skydd och hjälper till att hålla fukten. De gillar fukt, faktum är att de blir uttorkade av solen. Därför är de helst ute på kvällen och natten när det är svalt och fuktigt.

Maskar – de är trädgårdsmästarens bästa vänner. De äter döda löv och deras bajs gör jorden fin att odla i. Maskar andas genom huden och de har hela fem hjärtan! På en enda äng kan det finnas över en miljon maskar. Maskar blir också uttorkade av solen. Om en mask är i solsken längre än en timme så dör den!

Ja, allt detta och mycket mer får man reda på i dessa fina faktaböcker. De är färgglada med charmiga, detaljrika illustrationer och enkel, sparsmakad text insprängd i bilderna. Den fakta som presenteras om sniglarna, snäckorna och maskarna är precis på lagom nivå för de äldre förskolebarnen. Det är intressanta, fascinerande saker vi får lära oss om de fantastiska småkrypen. Jag kommer definitivt att köpa in dessa böcker till biblioteken där jag jobbar. Det är så ofta man får frågor om liknande böcker för förskolebarn och tyvärr är många böcker på så svår nivå för den åldern, så det är superbra att det kommer enkla faktaböcker även för de yngre barnen. De funkar dessutom även bra för barn i lågstadieåldern som en introduktion och intresseväckare för att lära sig mer om småkryp. I maj kommer ytterligare två böcker i denna serie, en bok om Myror och en om Tusenfotingar.

Fantastiska småkryp – Maskar och Fantastiska småkryp Sniglar och snäckor är skrivna av Susie Williams och illustrerade av Hannah Tolson. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).