Kallare än is

Kallare än isKallare än is är den tredje fristående spänningsromanen om psykologen Anna Varga som arbetar vid den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Boken är skriven av Helena Kubicek Boye (som själv är psykolog) och de tidigare två böckerna i serien heter Innan snön faller och Den ljusaste natten.

Anna Varga har i denna bok bytt jobb från att ha jobbat inne på det rättspsykiatriska slutna sjukhuset till att nu jobba på öppenvårdspsykiatrin i Säter. Efter de omtumlande dödsfallen som skett på hennes förra arbetsplats och som vi läst om i de tidigare böckerna känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när en ung kvinna, Felicia Frost, hittas död på isen utanför Säter och det dessutom visar sig att den unga kvinnan var en av Annas patienter påbörjas en internutredning. Polisen kör fast i sin utredning och då börjar Anna själv göra efterforskningar. Det visar sig att familjen Frost bär på en hel del hemligheter. Samtidigt blir vargjakten inställd, något som väcker starka åsikter i Säter. När sedan en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.

Detta är alltså den tredje boken jag läser om Anna Varga. Kvaliteten har varit lite varierande, men nu tycker jag att författaren har blivit varm i kläderna. Boken är spännande, lättläst och snabbläst med ett starkt driv. Kapitlen är korta, tempot är högt och det finns många cliffhangers som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Det är intressant att en psykolog står i huvudrollen och man får ett helt annat perspektiv än om det bara varit poliser man fått följa. Man får också inblick i sådant som annars är en sluten värld, så som mentalsjukvården och kriminalvården, vilket också är intressant. Jag gillar också att boken utspelar sig i ett litet samhälle, framförallt också ett samhälle som är så präglat utifrån den verksamhet som bedrivs där. Vissa delar av boken känns lite mindre trovärdiga, som att Anna Varga gör så långtgående efterforskningar på egen hand utan att ta minsta hänsyn till vilka konsekvenserna skulle bli. Slutet blev riktigt spännande och fick mig att sträckläsa boken. Dessutom slutar den med en rejäl cliffhanger, så nu kan jag knappt vänta tills jag får läsa nästa bok i serien.

Kallare än is är utgiven av Bokfabriken. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.