Fem fiffiga frågor till Sofia Sivertsdotter

I vår är du aktuell med barnboken Den vita kattens längtan. Berätta lite om din nya bok. Hur fick du inspiration till den?

Jag tänkte skriva en reflektionsbok som vuxna och barn skulle kunna läsa tillsammans på kvällen för att reflektera kring dagen som gått, men när jag började skriva kom den lilla vita katten fram och tog över istället. Den var alltså inte planerad, utan skrev sig själv. 🙂

Fotograf: Jennifer Glantz.

Vad vill du förmedla med boken och vad hoppas du att läsarna får med sig från den?

Jag vill förmedla tillit och hoppas att barnen får en känsla av trygghet och att de är älskade precis som de är. Jag hoppas att de kan använda den vita kattens kvällsritual när de känner sig oroliga, att de finner sin egen ”ängel” inuti och att de går ut i naturen och letar efter det träd som längtar efter dem.

Hur såg din skrivprocess ut, från idé till färdig bok?

Jag arbetar alltid i tre faser när jag skriver en bok: 1) Brainstormarfasen då jag skapar synopsis, tidsplan och hittar en arbetstitel (i detta fall var den ”Ord för natten för stora & små”), 2) ”Tömmarfasen” då jag skriver utan att tänka och fyller de kapitel eller den struktur som jag har skapat i mitt synopsis. 3) Redigeringsfasen där jag slipar, filar och putsar på texten och där målet är att jag ska avsky den efter alla hundratals rundor. 🙂 Denna fas kan pågå precis hur länge som helst och jag når alltid mitt mål. 🙂

Jag åker ofta iväg för att kunna skriva intensivt och utan distraktioner. För denna bok var jag två långhelger på Öland, en långhelg i Karlskrona och däremellan skrev jag på förmiddagar när min son var i skolan och på kvällarna när han somnat. Själva berättelsen blev färdig ganska snabbt, men då jag har en tendens att skriva mer än vad jag behöver ägnade jag mycket tid till att redigera och skala bort de ord som inte behövdes.

Jag arbetar alltid med lektörsläsare och för denna bok hade jag tre olika, samt några vänner som läste och kom med feedback. Jag printade och klippte också ut texterna och satte ihop dem till en ”låtsasbok” för att komma fram till hur texterna skulle flöda på boksidorna i inlagan. Jag hade äran att samarbeta med Anna Grundberg, som har illustrerat bilderna. Hon kom in i redigeringsstadiet och förgyllde boken med sina fantastiska illustrationer.

Berätta lite om dig själv. Vem är Sofia Sivertsdotter och vad gör du när du inte skriver böcker?

Mitt författarskap är mitt levebröd sedan 2016 och jag är väldigt tacksam för att kunna livnära mig på det jag älskar mest. Tidigare arbetade jag bland annat med individutveckling i 15 år. När jag inte skriver böcker lever jag ett väldigt enkelt men vackert liv med min man och min son. Jag läser mycket, är i naturen och längtar efter mer enkelhet och ostörd tid att skriva. 🙂  Och eftersom jag har ett eget företag och förlag går också mycket tid till att ta hand om det på bästa vis. Och så älskar jag att promenera, samt att lyssna på musik.

Vad läser du själv i sommar? Har du några lästips att dela med dig av?

Just nu läser jag en bok av Gabrielle Earnshaw om hur Henri Nouwens bok The return of the prodigal son kom till, samt en bok av Thomas Merton. Jag läser mest engelskspråkig litteratur (då det jag vill läsa oftast inte finns översatt till svenska) och köper också mycket litteratur på antikvariat där man kan finna äldre böcker som inte går att få tag på i bokhandeln längre. Senast köpte jag en minnesbok om Dag Hammarskjöld från 60-talet som var väldigt fin. I dagarna ska jag åka till Backåkra för att se huset som han ville slå sig till ro i efter sin FN-tjänst, och titta på de vackra omgivningarna.