Bara rumpor på stranden

Bara rumpor på strandenFör ett år sedan kom bilderboken Bara rumpor som handlade om en dag på badhuset, men som också är en bok om olika sorters kroppar, om nakenhet och att våga bejaka sin egen kropp.

Här är uppföljaren: Bara rumpor på stranden. Denna bilderbok handlar också om Mira, fast nu är hon på semester i Italien och ska få bada i havet för första gången. På stranden finns också mycket att titta på – alla kroppar som är så lika, men ändå så olika.

Återigen alltså en bok om olika slags kroppar och om nakenhet. Boken förmedlar att man kan se ut på många olika sätt, men alla är ändå lika mycket värda. Ur ett mångfaldsperspektiv är boken en guldgruva eftersom den skildrar människor med alla möjliga utseenden, hudfärger och åldrar. Det verkar också finnas några samkönade par med. Jag hade dock även önskat att någon av illustrationerna kunde skildra personer med funktionsvariationer med tanke på representation. Boken har glada, varma, humoristiska men samtidigt verklighetsförankrade illustrationer av Bettina Johansson. Texten är kort, enkel och handlingsfokuserad. Kul att det finns en koppling även till föregående bok, eftersom pappans badbyxor åker av även i denna bok.

Bara rumpor på stranden är skriven av Annika Leone och utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.