Fler fotbollsstjärnor

Förra året skrev jag två inlägg om de tre första böckerna i serien Fotbollsstjärnor från Olika förlag. Inläggen hittar du här och här och de tre första böckerna heter Sätt straffen Charlotte, Hund på plan och Passa bollen, ropar Kosse. Sedan dess har det kommit ännu fler böcker i serien Fotbollsstjärnor, nämligen hela fyra stycken.

dar-satt-den    kom-igen-kampa
Kom igen, kämpa
och Där satt den är precis som Sätt straffen Charlotte och Hund på plan inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom. I Kom igen, kämpa ska Charlotte och hennes lag åka på träningsläger i Danmark för att kicka igång säsongen. Hon längtar, för de ska sova på vandrarhem och äta danska wienerbröd. De ska också möta ett riktigt bra danskt lag. Men det visar sig bli ett svårare träningsläger och en svårare match än hon trott. Det hinner nämligen hända en hel del på under veckan, till och med innan de ens kommit fram till Danmark! I Där satt den har Charlotte fått världens chans. Hon är uttagen till laget där de bästa spelarna från regionen samlas. Men då händer det som inte får hända. Charlottes värsta mardröm har blivit sann, hon är skadad och hon får inte längre göra det som hon älskar allra mest: att spela fotboll. Dessutom står något viktigt på spel: en uttagning till regionlaget är ju det första steget mot Charlottesallra största dröm: en plats i landsslaget. Hur ska hon nå dit om hon inte får spela?

varsta-malet-kosseVärsta målet, Kosse är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom, precis som Passa bollen, ropar Kosse. Nu har Kosse och hennes kompis Emma börjat spela fotbolli ett lag. Ett riktigt lag med matchtröjor och allt. Det dröjer inte länge förrän de ska åka på cup. Kossehar sett fram emot det länge, men det visar sig att motståndet är betydligt tuffare än Kosse tänkt sig. Dessutom får inte Emma följa med på cupen. Det känns lite läskigt för Kosse är ju inte kompis med någon annan i laget ännu.

rott-kort-thereseRött kort, Therese är inspirerad av landsslagsstjärnan Therese Sjögrans barndom och är den första boken om henne. Therese är superbra med bollen. Hon är både teknisk och snabb. Men när det blir dags för den första matchen i seriespelet så blir allt fel. Det är som att kroppen inte lyder henne. Vad är det som är fel? Har hennes kropp glömt hur det är att spela fotboll? För det kan väl inte bara vara nervositet?

 

rekord-fatimaRekord, Fatima handlar inte om någon av landslagsstjärnorna, utan istället om morgondagens stjärnor. Den är inspirerad av Futebol dá forca, en ideell organisation som använder fotboll som plattform för att stärka unga tjejer och främja ungas fysiska, psykiska, emotionella och sexuella hälsa i Sverige, Mocambique, Finland och Zambia. Sedan organisationen grundades 2012 har de utbildat över 400 ledare som tränar över 6000 tjejer. Rekord, Fatima handlar om Fatima som älskar att spela fotboll hemma på gården tillsammans med Ayaan. En dag får de chans att vara med på riktig träning, i ett riktigt fotbollslag. Boken skildrar barn från olika kulturer som tillsammans skapar en gemenskap med fotbollen i centrum. Den skildrar också hur det är att börja spela fotboll från grunden, att vara nybörjare, men samtidigt få göra något man älskar.
Precis som de tidigare böckerna i serien handlar det mycket om fotboll i böckerna, men inte bara, de handlar också om livet utanför planen, om vänskap, laganda, föräldrar, relationer och vardagshändelser.

Som jag skrivit tidigare är det jätteviktigt att det finns böcker som vänder sig till alla, och där alla har chansen att kunna känna igen sig och identifiera sig i. Därför är det så bra att Olika ger ut den här serien om tjejer som spelar fotboll. Det finns ju mängder av tjejer som spelar fotboll, men tidigare har nästan alla fotbollsböcker haft killar i huvudrollerna.

Men det är inte bara i litteraturens värld som fotbollsspelande tjejer inte tidigare varit särskilt synliga. Tjejfotboll har tenderat att bli förbisedd inom många andra områden. Föreningar och sponsorer har inte satsat lika mycket på fotbollsspelande tjejer som på fotbollsspelande killar. Det har förstås gett som konsekvens att de kvinnliga fotbollsspelarna inte blivit stöttade på samma sätt. Detta vill också Olika förlag ändra på och därför har de inrättat en fotbollsfond. För varje bok som säljs från serien Fotbollsstjärnor skänker förlaget 3 kronor till Olika Fotbollsfond. Fonden kommer sedan att användas för att stötta enskilda spelare, ledare och fotbollslag eller organisationer som jobbar med unga tjejers fotboll.