Frejas första fjällvandring

Frejas första fjällvandring är en bilderbok som vänder sig till barn i förskoleåldern och den skulle även funka för barn i lågstadieåldern. Den handlar om Freja som ska åka på sin första fjällvandring tillsammans med sin mamma och pappa. Hon längtar, men är också nervös. Tänk om hon inte orkar gå, om det är läskigt att sova i tält eller om hon ramlar ner från ett berg?

Vandringen blir ett äventyr bland böljande berg och ljusa nätter. Freja möter lämlar och renar, upplever fjällstationer och magiska soluppgångar. Men så börjar åskan mullra och stormen drar in. Hur ska det gå nu?

Frejas första fjällvandring

Det är en ganska lågmäld, stämningsfull, men ändå lite spännande berättelse. Jag saknar kanske lite dramaturgi. Men bokens stora behållning ligger i bilderna och i upplevelserna. Det som Freja upplever i fjällvärlden upplevs förstås exotiskt för många barn, men är intressant och faktiskt viktigt att ta del av eftersom fjällen är en stor del av Sverige. Boken är tänkt att inspirera till friluftsliv och naturupptäckter och det tror jag definitivt att den gör, för både barn och vuxna. Den ligger också fint i tiden med tanke på att den inspirerar till hemester, resa med klimatsmart färdmedel och vördnad om naturen. För den som ska ut och fjällvandra är detta en bra bok som tydligt förklarar vad som kan komma att hända, hur man förbereder sig och så vidare, men för den som än så länge bara drömmer om det blir boken snarare inspiration, drömmar och längtan och det är lika gott det. Och det behöver inte heller vara just fjällvandring man blir inspirerad att göra, utan det går lika fint med vandring, skogsäventyr eller tältning vart som helst.

Illustrationerna är magiska, fantastiska och underbart vackra. Det finns mycket att se och upptäcka i dem och flera av dem skulle jag kunna ha som tavla på väggen, de är så himla fina!

Frejas första fjällvandring