Fula tjejer

Fula tjejerPå en högstadieskola i Gnesta startar någon ett Instagram-konto med namnet Fula tjejer. Där läggs osmickrande foton upp på både populära och mindre populära tjejer. Snart sprids en skräck för att bli nästa offer bland tjejerna på skolan. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass, men de har knappt pratat med varandra tidigare. Nu går de ihop, trots sina olikheter. De bestämmer sig för att försöka hitta vem som ligger bakom kontot och sätta dit den jäveln. Och de tänker göra det tillsammans.

Ungdomsboken Fula tjejer är skriven av tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Och det märks förstås. Det är en välskriven, träffsäker och realistisk bok med hög igenkänning och fingertoppskänsla. Det finns mycket allvar bakom och ett ganska tydligt budskap. Men det förmedlas med mycket humor, känsla och massor av girl power. Det är högstadieångest, kärlek, vänskap, utanförskap, feminism och mysterium på en och samma gång. Och dessutom med en grand finale på slutet. Förstås!

Boken är snyggt skriven, där berättarperspektivet växlar mellan de tre olika karaktärerna. Det gör boken också lättläst med korta kapitel. Karaktärerna är sinsemellan väldigt olika och jag tror det är så att författarna skapat varsin karaktär. Men det går inte att ana vilka delar som vilken författare har skapat. Boken inleds i ett högt tempo och fortsätter så hela vägen. Det går knappt att lägga ifrån sig den, eller ens hämta andan. Jag vill bara läsa vidare för att få reda på vem det är som ligger bakom kontot och om tjejerna lyckas med sin plan att sätta dit honom. Jag vill veta om tjejerna kommer att fortsätta vara vänner och om de lyckas få till en diskussion på sin skola kring allt det som boken kretsar kring, att killar får ta plats och att tjejer mäts med en helt annan måttstock. Jag hoppas att boken också skapar diskussion på fler skolor runt om i landet. Kanske att den används som högläsningsbok eller åtminstone som bokcirkelbok. För det är viktiga frågor och dessa frågor förpackas så fint i den här boken. Men jag hoppas också att boken läses av många tonåringar och unga vuxna som känner sig ensamma och osäkra i sin identitet och könsroll, och att de känner sig stärkta och inte längre ensamma efter att ha läst boken. Jag önskar att jag själv hade haft den under min tonårstid. För det finns inga fula tjejer!

Fula tjejer är helt klart en av årets absolut bästa ungdomsböcker och som tur är detta bara första boken i en kommande trilogi. Jag ser såååå mycket fram emot de kommande böckerna Jobbiga tjejer och Svaga tjejer. Boken är utgiven av Gilla böcker.

One thought on “Fula tjejer

Comments are closed.