Spekulation Augustpriset

Imorgon är det dags, då får vi veta vilka tre titlar som vinner Augustpriset 2020 i kategorierna Årets svenska skönlitterära bokÅrets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. 

Jag är ju Augustambassadör i år för kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok och jag har därför läst de sex nominerade böckerna till den kategorin med stort intresse.

De böcker som är nominerade är:

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl, skriven och illustrerad av Linda Bondestam. En färgsprakande, detaljrik, hoppfull och humoristisk bilderbok om våtmarkens sista axolotl och om miljöförstöring, ensamhet och klimatförändringar.

Billie, Korven och havet, skriven och illustrerad av Julia Hansson. En bilderbok med fint barnperspektiv och fantastiska illustrationer om en dag på stranden och om ett barn som tillåts gå sin egen väg.

Humlan Hanssons hemligheter, skriven av Kristina Sigunsdotter och illustrerad av Ester Eriksson. En dagboksbok för mellanåldern om vänskap, ensamhet, utanförskap och vardagshändelser som både innehåller humor och svärta.

Kom dagen, Kom natten, skriven av Åsa Lind och illustrerad av Emma Virke. En unik dragspelsbilderbok med underbara illustrationer som handlar om ett barns sista sommardag, om dagens skeenden och nattens drömmar.

Alltid hejdå, skriven och illustrerad av Alma Thörn. En seriebok som skildrar skilsmässobarn i två generationer, författaren själv och författarens mamma, med träffsäkra, effektfulla illustrationer, trovärdiga känsloskildringar och en kritisk blick på vuxenvärlden.

Kråkorna, skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting. En grafisk roman om Kim som återvänder till platsen där hen växte upp, vilket blir en resa in i barndomens mörker och ensamhet. En stark och gripande, nattsvart bok om inre mörker och att hitta sig själv och att våga möta monstren från sin barndomstid.

Det är sex starka titlar som är nominerade och imorgon får vi veta vilken av dessa som tilldelas Augustpriset 2020. Självklart måste jag ju spekulera lite. Jag tror att Mitt bottenliv, Kråkorna eller Kom dagen, Kom natten har störst chans att vinna. Om jag måste välja en titel så tror jag att Kom dagen, Kom natten blir vinnaren i år. Mina favoriter bland de nominerade titlarna är dock Mitt bottenliv – av en ensam axolotl och Kråkorna så dem kommer jag att hålla tummarna lite extra för imorgon.

Mitt bottenliv - av en ensam axolotl     Kråkorna