Fyren mellan haven

Bildresultat för fyren mellan havenFyren mellan haven figurerade mycket på olika bokbloggar för något år sedan. Jag blev sugen att läsa den då, men kom mig inte för. Häromdagen började jag läsa den och tyckte från början att det var en enkel och lättläst berättelse. Åtminstone fram tills jag kom till andra halvan av boken. Där grep den tag i mig ordentligt och fick mig att läsa vidare resten av boken i ett rasande sträckläsartempo eftersom jag bara inte kunde lägga bort den innan jag visste hur det gick. Boken fick mig också att både gråta och börja fundera på olika frågor kring familj och vad som är rätt och fel när det handlar om familjer.

Boken handlar alltså om ett par som bor extremt ensligt eftersom mannen i familjen är fyrvaktare. Paret är de enda invånarna på en liten ö och deras enda förbindelse med fastlandet är proviantbåten som kommer var tredje månad. Kvinnan längtar efter barn men drabbas av tre missfall. Så driver det i land en liten båt med en död man och ett litet spädbarn. Eftersom ingen på fastlandet vet att parets senaste graviditet slutat i ett sent missfall/dödfött barn och de tror att ingen kommer att sakna spädbarnet så bestämmer de sig för att behålla bebisen och låtsas att det är deras eget barn. De vet att barnets pappa är död och de tror att mamman har drunknat. Barnet växer och frodas och vet inget annat än att paret är hennes rätta föräldrar. Så kommer den lilla familjen över till fastlandet flera år senare och får då möta en kvinna som är helt nedbruten eftersom hennes lilla barn saknas efter att ha varit ute på havet med sin far som spädbarn. Paret försöker hålla sin hemlighet för sig själva, men mannen i paret har svårt att förlika sig med att de tagit kvinnans barn. Därför kommer hemligheten så småningom fram och mannen, som tar på sig allt, hamnar i häkte. Barnet förs tillbaka till sin biologiska mamma, men har svårt att acceptera henne och det är mycket lidande. Det är svårt att föreställa sig hur boken kommer att sluta och det blir rätt oväntat till slut.

Det är svårt att beskriva den här boken särskilt kortfattat, för den stora behållningen är själva läsupplevelsen och alla de tankar som väcks under läsningen. Man kan inte låta bli att bli berörd. Det här är också av samma anledning en väldigt bra bokcirkelbok. Det hade varit jättekul att diskutera bokens innehåll och de olika val som karaktärerna står inför under bokens gång. Gjorde de rätt? Hur hade man själv gjort i samma situation? Det är inte så enkelt som man kanske kan tro. Jag är glad att jag läste boken till slut. Jag trodde det inte till en början, men det kommer att vara en bok som har betydelse långt efter läsningen.

Fyren mellan haven är skriven av M.L. Stedman och den är utgiven av Massolit förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Den finns nu också som film och jag blev sugen på att se den nu när jag läst boken.