Gilla hata horan

Gilla Hata horan är Johanna Nilssons senaste ungdomsbok som har kommit till genom ett samarbete mellan författaren själv, Pocketförlaget (som gett ut boken) och organisationen Friends.

Boken handlar om Jonna och Gloria som båda är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men tillhör inte heller de mobbade. På en luciafest får de dansa med Robin, skolans snyggaste och mest populära kille. Det är nästan för bra för att vara sant. Och ja, det är det också. På Glorias blogg börjar det skrivas elaka kommentarer och det bildas också en Facebook-grupp, en Hata Horan-grupp. Gloria mår så dåligt på grund av allt som hänt att hon börjar skära sig igen. Jonna känner att hon måste göra något, så hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt. På nätet kan ju vad som helst hända…

Boken tar upp ett högaktuellt ämne, nämligen nätmobbing. Mobbing har ju funnits i alla tider, och det är ju ett alltid lika aktuellt ämne. Men nätmobbing är ett ganska nytt fenomen som verkligen behöver uppmärksammas. Jag tycker därför att ungdomar ska läsa boken, för igenkänning och eftertanke, men också alla vuxna som rör sig kring tonåringar och ungdomar, för det här måste synliggöras och vi måste få en förståelse för vad som kan hända på nätet.

Johanna Nilsson är en av mina absoluta favoritförfattare och jag har läst alla hennes böcker. Precis som vanligt skriver hon en ungdomsbok med stor igenkänning, en gripande berättelse, trovärdiga karaktärer och ett utmärkt språk. Boken är lättläst och väldigt läsvärd!